Tim povodom je u Informativnom centru Grada Rijeke održana
press konferencija koju su organizirali udruga Slow food Liburnia i udruga Eko
Kvarner na kojoj su sudjelovali Vjeran Piršić, predsjednik udruge Eko Kvarner,
Marijana Cvijetić, predsjednica udruge Slow Food Liburnia i Zoran Skala,
dugogodišnji zagovornik održivog razvoja.
Upravo iz razloga što je UN odlučio ovu godinu proglasiti
Međunarodnom godinom obiteljske poljoprivrede, predstavnici ovih udruga
odlučili su javnost upozoriti na važnost razvoja i razvitka obiteljskih
poljoprivrednih gospodarstava (OPG-a) kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Naime,
obiteljska poljoprivredna gospodarstva proizvode oko 70% svjetske hrane, štite
bioraznolikost i okoliš, njeguju plodnost zemlje i doprinose smanjivanju
emisija stakleničkih plinova. S druge se pak strane nalaze velike korporacije
koje prakticiraju industrijsku poljoprivredu često vršeći pritisak na
obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Sadašnji sustav proizvodnje hrane
temeljen je na industrijskoj poljoprivredi koja je najveći pojedinačni izvor
stakleničkih plinova koji uzrokuju klimatske promjene. Bez mijenjanja tog
sustava čovječanstvo se ne može uspješno suočiti s klimatskim promjenama, niti
osigurati dovoljno kvalitetne hrane za prehraniti globalno stanovništvo. Iz udruga
koje su zagovornici proizvodnje hrane od strane obiteljskih poljoprivrednih
gospodarstava poručuju da se superiorna industrijska poljoprivreda zasniva na
monokulturama i na velikoj uporabi energije, te da u uvjetima klimatskih promjena
i kraja ere fosilnih goriva, jednostavno neće biti u mogućnosti nahraniti
svijet. Oni rješenje problema vide u razvoju OPG-a.
Iz udruga Slow food Liburnia i Eko Kvarner poručuju da
budućnost naše prehrane ovisi o brojnosti i vitalnosti OPG-a, a da se u
Hrvatskoj u njih premalo uleže i da se gase dinamikom od desetak na dan. Oni smatraju
da nam UN-ova Međunarodna godina obiteljske poljoprivrede pruža priliku da se
kao država odlučimo na koji način zaustaviti propadanje sela, što je u
najboljem interesu za jačanje prehrambene sigurnosti, kako u ruralnim tako i u
gradskim sredinama.
Podijeli na društvenim mrežama