Zajednica tehničke kulture Rijeka razvila je inovativan način na koji može strojevima u svojim prostorima ubrzati proizvodnju vizira za medicinsko osoblje. Umjesto već prihvaćenog načina 3D printanja vizira, u ZTK-u ih režu – i to laserom.

Brže i jednostavnije od 3D printanja

Od nekoliko komada plastičnih ploča, laser kojim ZTK raspolaže može u jednu i pol minutu izrezati plastiku koja se koristi kao prednji dio vizira. Na ovaj način jedino što se mora isprintati je dio koji vizir drži na glavi. Za razliku od 3D printanja, lasersko rezanje ne zahtijeva nikakvu dodatnu obradu, dok bi u slučaju printanja dijelove trebalo doraditi i brusiti.

Prezentacija ovako napravljenih vizira, te strojeva zaslužnih za njihovu obradu, održala se jučer u prostorima Zajednice tehničke kulture Rijeka uz prisustvo Zdravka Ivankovića, pročelnika Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke, Karle Mušković, pročelnice Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke te članova ZTK Rijeka.

Laboratorij STEM u ZTK-u

Zajednica tehničke kulture Rijeka započela je početkom 2019. godine provedbu projekta Laboratorij STEM vještina u suradnji sa školama partnerima, a oprema STEM laboratorija osigurana je bespovratnim sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja kroz nekoliko projekata.

Glavni cilj STEM laboratorija je organizacijom i provedbom izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladeži doprinijeti njihovom razvijanju vještina i kompetencija u području tehnike te informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Ovim projektom dosad je obuhvaćeno oko 450 mladih koji su educirani kroz izvannastavne aktivnosti u područjima robotike, programiranja i praktičnog rada na opremi s kojom raspolaže STEM laboratorij.

Foto: Angela Maksimović