Profesor s Tehničkog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Miroslav Vrankić svoju je želju za pomaganjem ljudima spojio sa svojim znanjem i zajedno s kolegama znanstvenicima osnovao E-Glas, riječku tvrtku koja razvija inteligentne računalne sustave i asistivnu tehnologiju za pomoć osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju.

Sve je krenulo još 2008. godine kroz Vrankićev volonterski rad u Caritasu, gdje je dobio ideju za izradu sustava koji bi nepokretnim osobama omogućavao glasovno upravljanje svim uređajima u domu.

Miroslav Vrankić, direktor tvrtke E-Glas

Miroslav Vrankić, direktor tvrtke E-Glas

Pokazalo se da u Hrvatskoj za ovakvim proizvodima postoji velika potreba, pa je s grupom znanstvenika s Tehičkog fakulteta 2009. godine odlučio pokrenuti E-Glas d.o.o. pri Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci.

Ova tehnološka tvrtka od tada je razvila čitav niz proizvoda koji osobama s invaliditetom uz pomoć napredne tehnologije olakšavaju svakodnevicu, ali i proizvode za širok spektar korisnika. Prvenstveno su tu edukativni softveri za svu djecu te djecu s teškoćama u razvoju i osobe s različitim vrstama invaliditeta, zatim različita pomagala za pristup računalu, komunikatori, oprema za senzorne sobe i još mnogo toga.

Među njihovim poznatijim projektima su Serwantess komunikator za odrasle osobe koje ne mogu govoriti i ne mogu koristiti svoje ruke, zatim sustav Servus za nepokretne osobe koje uz pomoć govornih naredbi mogu upravljati cijelim domom, softver ABC Maestro za učenje tipkanja i čitanja koji je postao hit među predškolcima, opremanje senzorne sobe za djecu s teškoćama vida u Osnovnoj školi Pećine itd.

Njihov najnoviji softver Kokolingo namijenjen je djeci s artikulacijskim poremećajima. Riječ je o prvoj hrvatskoj digitalnoj vježbenici zahvaljujući kojoj će djeca uz podršku logopeda ili svojih roditelja moći vježbati izgovor glasova i riječi i kod kuće. Softver Kokolingo može se pronaći na web stranici https://www.kokolingo.hr/.

Uz nove ideje i nove projekte, u E-glasu moguće je usvojiti i nova znanja, jer ovaj mladi tim od 11 zaposlenika provodi i razne edukacije, a studentima nudi praksu uz mogućnost zapošljavanja.

Kalendar događanja