Program koji je uvijek privlačio veliki broj publike, a koji je zbog pandemijske situacije morao preskočiti dvije godine festivala, u ovom izdanju Porto Etna se ponovno vraća – u subotu 11.6. od 11 sati na Trgu Riječke rezolucije manjine koje djeluju u Rijeci i županiji prezentirat će svoje nacionalne gastro-specijalitete.
Porto Etno ove godine ima i humanitarni karakter pa će se tako sav prikupljeni prihod od prodaje bonova za hranu (porcija 20 kuna) donirati Uredu UNICEF-a u Hrvatskoj koji će sredstva koristiti za provođenje programa pružanja podrške djeci i obiteljima Ukrajine. Porto Etno gastro dan nudit će specijalitete iz Makedonije, Italije, BiH, Mađarske, Slovačke, Trinidada i Tobaga, Slovenije, Filipina, Ukrajine, Češke, Albanije, Srbije, Rusije, Kanade te romske kuharice.
Na svakom Porto Etnu poseban je začin folklorni program predstavnika manjina, pa će tako uz gastronomski program u subotu nastupiti i Matica Slovačka Rijeka, Zajednica Talijana Rijeka, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“ PGŽ,Kulturno umjetničko društvo “SEVDAH”, Bošnjačka nacionalna zajednica, Makedonsko kulturno društvo „Ilinden“, Slovenski dom KPD Bazovica i Zbor Montenegrini, Albanska zajednica PGŽ, Češka beseda, SKD Prosvjeta, gosti Demokratske zajednice Mađara iz Baranje te Riječke Palade.
Gastronomska događanja festivala u subotu na Trgu upotpunit će i edukativno-kulinarska radionica pod vodstvom KuHarmonije o pripremi zdravih obroka od ostataka hrane. Ova besplatna radionica kreće u 12 sati, a pridružit joj se mogu svi zainteresirani bez prijave. Pripremljeni obroci će po završetku biti podijeljeni prisutnim posjetiteljima. Radionica se održava u organizaciji EU projekta Fusilli (program Horizon) i projekta Cities4CSR (program URBACT), koji se oba izravno ili neizravno dotiču hrane i prehrane. Fusilli se bave prehranom, zdravom prehranom, viškovima hrane, kao i vezom rasta cijena hrane i mogućnostima osiguravanja zdravih obroka dok se Cities4CSR bavi društveno odgovornim poslovanjem, što se u našem riječkom slučaju odnosi na pitanja doniranja hrane, osiguravanje dostatnosti hrane ugroženim društvenim skupinama i sl.ka hrane.
Podijeli na društvenim mrežama