Program u Muzeji moderne i suvremene umjetnosti započinje u 18 sati „Mostarskim pričama“, na kojima Ena Katarina Haler razgovara s dvije suvremene mostarske književnice o njihovim novim naslovima: Senka Marić u romanu „Gravitacije“ (V.B.Z., 2022.) prati tri generacije žena u jednoj obitelji, unuku i njene potpuno različite bake, a Magdalena Blažević u romanu „U kasno ljeto“ (Fraktura, 2022.), iz perspektive ubijene djevojčice stvara univerzalnu priču koja nadilazi jedan rat i postaje himna protiv ratovanja i ubojstava.

U 19 sati na programu „Književnost koja uključuje“ gostuje švedska autorica Moa Romanova, koja je za svoj strip „Čudakinja“ dobila Eisnerovu nagradu 2021. za najbolji strip preveden na engleski jezik. O stripu koji bez cenzure progovara o problemima mladih s mentalnim zdravljem, nejednakoj dinamici u odnosima i celebrity-kulturi, s autoricom razgovaraju prevoditeljica Željka Černok i moderator Vladimir Šagadin.

Moa Romanova

Na programu „Knjiga ispod čekića“, o novom romanu Jurice Pavičića „Mater dolorosa“ (Stilus knjiga, 2022.) razgovaraju autor i Adriana Piteša. Riječ je o mediteranskom noir-romanu jednog od najnagrađivanijih i najčitanijih domaćih pisaca, koji donosi priču o ubojstvu kćeri jedinice jedne ugledne splitske obitelji, ali i životu stanovnika ovog grada nakon ljetnog blještavila.

Srijeda na Vrisku završava promocijom prvog romana Sane Perić „Monáda“ (Multimedijalni institut/EPK Rijeka, 2020.), u kojem autorica promišlja teme poput tjelesnosti, ženskosti, ljubavi, rada, odnosa i smisla života. O romanu s autoricom razgovara Saša Stanić.

Program 15. Vriska nastavlja se do 18. rujna u art-kvartu „Benčić“, gdje posjetitelje čeka preko 40 književnih i kulturnih programa. Ulaz na sve programe je besplatan, a večernji razgovori i promocije moći će se pratiti i preko live stream na V.B.Z.-ovu YouTube kanaluFacebook stranici.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Cjelokupni program dostupan je na webu 15. Vriska .

Vrisak se održava pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, programa Kreativna Europa Europske unije, Tradukija i zaklade Pro Helvetia, te u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, Dječjom kućom, Dnevnim boravkom, Gradskom knjižnicom Rijeka i Hrvatskom gospodarskom komorom – Zajednicom nakladnika i knjižara.

(Foto: Tanja Kanazir)

Kalendar događanja