Povodom obilježavanja Dana Europe od 7. do 27. svibnja 2024. godine YUFE alijansa (Young Universities for the Future of Europe) čiji je dio i Sveučilište u Rijeci, donosi YUFE Akademiju, niz događaja otvorenih za sve – predavanja, panele, izložbu, kviz, rasprave i radionice uživo, online ili hibridno u 10 zemalja YUFE sveučilišta na lokalnim jezicima ili na engleskom jeziku.

Cilj je uključivanje zajednice i promicanje vrijednosti alijanse, a građanska participacija, energetsko siromaštvo, cirkularna ekonomija, umjetna inteligencija i interkulturalna komunikacija samo su neke od tema u fokusu.

Sudjelovanje je besplatno, a cijeli program dostupan je na linku.

U Rijeci YUFE Akademija donosi niz lokalnih događaja povodom obilježavanja Dana Europe. U srijedu, 8. 5. u 18 sati u Gradskoj knjižnici Rijeka (Benčić) lokalni program obilježavanja Dana Europe u Rijeci otvara se predavanjem i panel raspravom Čuje li se naš glas u EU? koje će voditi Srđan Kerčević, član tima Europe Direct Hrvatska. Otvorenju će prisustvovati i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica. Predavanje će se fokusirati na mogućnosti sudjelovanja u građanskom i političkom životu Europske unije i na koje se načine građani i građanke mogu uključiti, dok će panelistkinje podijeliti svoja iskustva koliko se glas građana i građanki čuje u Europskoj uniji i odgovara li EU na adekvatan način njihovim potrebama. Tina Đaković, Ambasadorica Europske građanske inicijative u Hrvatskoj, Antonija Katić, Nacionalni Eurochild Forum Hrvatske, Sara Sušanj iz Udruge Delta i Nina Vukelić, polaznica programa DiscoverEU.

U petak, 10. 5. u 13 sati na istom mjestu Sveučilište u Rijeci će predstaviti svoj rad u području inovacija događajem More inspiracija: Sveučilište u Rijeci kao središte regionalnih inovacijskih ekosustava koji uključuje panel raspravu uz predstavljanje RIMAP digitalne platforme za umrežavanje. Panelisti i panelistkinje prof. dr. sc. Senka Maćešić, mr. sc. Hrvoje Marušić, mr. sc. Damir Medved i Nataša Jakominić Marot, MBA osvrnut će na najvažnije sveučilišne inovacijske inicijative i čvorišta uz moderaturu prof. dr. sc. Saše Zelenike.

U ponedjeljak 13. 5. u 18 sati program se nastavlja u Gradskoj knjižnici kroz predavanje Rizici umjetne inteligencije i kako nas štiti pravo EU prof. dr. sc. Ivane Kunda koje će ponuditi uvid u najneposrednije rizike umjetne inteligencije koji su i način na koji ih Akt o umjetnoj inteligenciji smanjuje. Neki od njih uključuju pristranost i diskriminaciju, netransparentnost, društvenu manipulaciju, društveni nadzor i ekonomsku nejednakost. Među prvima u svijetu, Europska unija pokušala je kontrolirati te rizike donošenjem Akta o umjetnoj inteligenciji.

Svi ljubitelji pub kvizova imat će priliku u utorak, 14. 5. u 19 sati u Klubu mladih Rijeka (Erazma Barčića 9A) okupiti svoju grupu, iskušati svoje znanje o zanimljivim činjenicama o Europi i životu u EU na kvizu EuroQuest, zabaviti se i osvojiti nagrade. Prijave su obavezne radi ograničenog broja mjesta putem linka.

Osim događaja uživo, održat će se niz online događaja na engleskom jeziku. Sveučilište u Rijeci sudjeluje s dva predavanja: Intercultural communication in the international EMI classroom: Taken for granted or taken into account? prof. dr. sc. Irene Vodopija-Krstanović u utorak, 14. 5. u 14 sati i Bringing Food into the City? From Farm to Fork prof. dr. sc. Sarah Czerny u srijedu, 15. 5. u 11:30 sati. Prijave za online predavanja su obavezne putem linka.

Lokalne događaje u Rijeci Sveučilište u Rijeci organizira u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka, Timom Europe Direct, Studentskim zborom Sveučilišta europe Directu Rijeci i Klubom mladih Rijeka.

Kalendar događanja