Kultura svima, projekt udruge Filmaktiv, nastavlja inkluzivirati zajednicu. Nakon uspješnih i do posljednjih mjesta popunjenih radionica 1. izrade audioknjiga te audioinkluzivnih praksi održane u Gradskoj knjižnici Rijeka, 2. praktične edukacije Tiflološkog muzeja o radu sa slijepim osobama održane u Povijesnom i pomorskom muzeju hrvatskog primorja, 3. edukacije inkluzivnih kulturnih praksi kroz formu podcasta s Pamelom Perkić te 4. radionice izrade audiodeskripcija pod vodstvom Tonija Pavlovića, voditelja Centra za audiodeskripcije riječka udruga Filmaktiv nastavlja snažno podržavati inkluziviranje kulturnih praksi provedbom redovitih edukacija naziva inkluzivne radionice i ćakule.

U četvrtak, 20. 6.2024. od 13:00 do 16:00 bit će održana radionica Tehnika djevojkama inicijative Kino Katarina. Radionica osnova tehničke produkcije održat će se pod vodstvom multimedijske umjetnice Sare Salamon, a polaznice će savladati osnove sastavljanja i čitanja tech ridera, audio (razglasi, spajanje opreme, ozvučenje) i video (razumijevanje video formata, operiranje projektorom ili monitorom, kablovi, spajanje playera, platno) tehničku produkciju.

Kino Katarina od 2023. organizira radionice Tehnika djevojkama! Radni uvjeti u kulturi, rodna ravnopravnost u polju kulture općenito, a potom i u filmskoj industriji čine tematske okosnice projekta Kino Katarina od samih početaka. Polje kulture, u smislu produkcije, je feminizirano. No, kad je riječ o tehničkim znanjima i zvanjima, primjetna je rodna segregacija i podzastupljenost žena u određenim sektorima. Sve navedeno motiviralo nas je na organizaciju radionice osnova tehničke produkcije za djevojke. Svrha radionice je pružiti djevojkama s interesom za produkciju u kulturi početnu edukaciju i podršku u savladavanju osnova tehničke produkcije.

Marta Baradić, Kino Katarina

Radionice su namijenjene svima, s naglaskom na radnicima i radnicama u kulturi kao i umjetnicama i umjetnicima. Sudjelovanje je besplatno uz prethodnu prijavu, a radionica je popunjena.

Projekt udruge Filmaktiv, naziva Kultura svima financiran je sredstvima Europske unije u okviru Programa Impact4Values. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Financirano sredstvima Europske unije.

Projekt Tehnika djevojkama provodi se uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.