“Film kojem dodjeljujemo nagradu za najbolji film istovremeno je surov i mekan; svjedoči o snazi roditeljske ljubavi i brige, kao i o terapijskoj moći dokumentarizma – kako za samog autora, tako i za nas gledatelje”, stoji u obrazloženju žirija u sastavu – producentica IDFA Foruma, industrijskog dijela najvećeg svjetskog festivala dokumentarnog filma IDFA (Amsterdam) Marina Burić, umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala i producent Danijel Pek, snimatelj i redatelj Boris Poljak, multimedijalni umjetnik, skladatelj i dizajner zvuka Vjeran Šalamon i novinarka i redateljica prošlogodišnjeg pobjedničkog filma LFF-a (“Knin-Zadar”) Melita Vrsaljko.

Žiri je posebno priznanje dodijelio filmu “Grand Prize” redateljice Anje Koprivšek uz obrazloženje da u vremenu rastuće mržnje prema svemu drugačijem, njen film ima važnu ulogu; objašnjava nepoznato, gradi mostove te daje doprinos u borbi za bolje, tolerantnije društvo.

Toni Jelenić osvojio je nagradu za regionalni film, i to za svoj rad na filmu “Brdo stvari”.

Dobitnik Nagrade kritičara “Dragan Rubeša” je Igor Ilić za film “Duboki tonovi” a odluku je donio filmski kritičar Nino Kovačić. Naime, o dobitniku ove nagrade svake godine odlučuje drugi kritičar.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Jakovu Toriću za film “Kuće bez krovova”, nagradu za najbolju fotografiju dobio je Elvis Lenić za film “Brod” a za montažu i najbolji dizajn zvuka nagrađeni su Damir Čučić, odnosno Krešimir Šušljek, za rad na filmu “Bol” Ivana Faktora.

Tijekom pet dana na Ljetnoj pozornici i u Vili Antonio prikazano je 37 filmova, od kojih 26 u konkurenciji za nagrade. Festival ima bogat popratni program edukacija, razgovora s autorima i glazbe. LFF je najstariji festival dokumentarnog filma u Hrvatskoj i jedini festival koji prikazuje isključivo recentne hrvatske dokumentarce

Festival organizira Udruga Liburnia film festival, suorganizator je Restart, a partner Festival Opatija.