U četvrtak, 19. rujna, s početkom u 17 sati, u Grand Hotelu Bonavia srednjoškolci i studenti imat će priliku saznati sve o brojnim međunarodnim sveučilištima i njihovim programima, a posebni gosti bit će nizozemsko Sveučilište Fontys te austrijsko Sveučilište Carinthia. Učenici i roditelji također će moći saznati sve o jezičnim tečajevima te ljetnim kampovima za učenje jezika i razvijanje vještina.

„Prema našoj statistici, preko 20 % učenika iz Istre i Rijeke upisuje strana sveučilišta. Studiranje u inozemstvu, osim što nudi raznovrsne studijske programe, dodatno obogaćuje mlade kao osobe, jer imaju priliku iskusiti različite kulture. To ih potiče na prilagodljivost, međukulturalnu komunikaciju i stjecanje globalne perspektive“, kaže Helena Soldan, obrazovna savjetnica iz savjetodavne agencije za obrazovanje u inozemstvu IntegralEdu.

Mladi će imati priliku doznati više o mogućnostima visokog obrazovanja na prestižnim institucijama u inozemstvu, studijskim programima, školarinama, stipendijama i zajmovima.

„Najtraženija zemlja za odlazak na studij u inozemstvo je Nizozemska, no u zadnje vrijeme bilježimo porast interesa i za Ujedinjeno Kraljevstvo. Iako se nakon Brexita situacija u pogledu školarina promijenila za EU studente, neka sveučilišta su i dalje zadržala umanjene školarine”, naglašava Soldan, dodajući kako studenti koji su već otišli tamo daju iznimno pozitivne povratne informacije. “Ipak, 40 % njih vraća se u Hrvatsku sa željom da znanje stečeno vani ulože u razvoj domovine“, dodaje.

Osim u Rijeci, EDUmarathon bit će održan i u Puli i Pazinu, 17. i 18. rujna. Sudjelovanje je besplatno, a za isto se potrebno prijaviti putem linka na službenim stranicama IntegralEdu.

EDUmarathon se održava u organizaciji najveće savjetodavne agencije za obrazovanje u inozemstvu IntegralEdu, koja djeluje više od 30 godina diljem svijeta, a u Hrvatskoj od 2015. godine. Nudi obrazovna rješenja prilagođena individualnim potrebama i mogućnostima svakog klijenta, a usluge na području obrazovanja pruža djeci i mladima, kao i odraslima zainteresiranima za studiranje ili tečajeve jezika u inozemstvu. Osim savjetovanja za upise na strana sveučilišta te u privatne srednje škole i jezične tečajeve u inozemstvu, u svom portfelju ima programe Work and Travel USA te Internship USA.

(Foto: press)