Svečano otvorenje 17. Vriska održano je u popunjenoj velikoj dvorani Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Art-kvartu Benčić. Festival je otvorenim proglasio riječki gradonačelnik Marko Filipović, a okupljene su pozdravili Mihaela Majcen Marinić iz Ministarstva kulture i medija te pročelnica za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić.

Goranu Samardžiću pripala je i izdašna nagrada od 15.000 eura. Uslijedio je zatim koncert kultnog slovenskog rockera i legende Novog vala Zorana Predina i njegova benda koji se pobrinuo da 17. Vrisak započne u dobrom i veselom raspoloženju.

U konkurenciji od 108 žanrovski i tematski, ali i kvalitativno doista raznorodnih rukopisa, koliko ih je ove godine prispjelo na natječaj, kao i svake godine bilo je izuzetno teško odabrati najbolji. U drugom krugu selekcije članovi žirija: Vanja Kulaš, Strahimir Primorac, Mile Stojić, Drago Glamuzina i Jagna Pogačnik (predsjednica) među 10 polufinalista odabrali su pet romana koji se svojom kvalitetom i originalnošću izdvajaju od ostalih.

Obrazloženje žirija

Rukopis za koji se žiri naposljetku jednoglasno odlučio ima moć da čitatelja zgrabi i ne pušta. Ima, specifičan pripovjedački naboj i neospornu literarnu kvalitetu, konačno, strast, sigurno i očaj, čak brutalnost životnog iskustva koje je moralo biti ispisano baš evo sada i upravo tako. Priča je to o gašenju jedne velike ljubavi, o roditeljstvu, psima, jednom mitskom gradu, o užasu, ali i komici srednjih godina, o rizicima te svakako i nužnosti novih početaka. O vjeri u život u dobi kad se čini da bi možda najjednostavnije bilo od njega odustati.

„Grobar pasa“ Gorana Samardžića izmrvljena je proza rašpaste  teksture i velikog dramskog naboja, melanž brutalnih epizoda i žovijalnih ekshibicija, fatalističko balansiranje na rubu titrava ushićenja i prijeteće melankolije. Saldo trijumfa i gubitaka, samoizlažuće  i autoironično pismo poraženog enfant terriblea. Teško je tu, doduše, govoriti o kakvom kobnom životnom debaklu, jer kod pripovjedača, velikog dječaka nespojivog s njegovom kronološkom dobi šezdesetogodišnjaka, i previše je još mangupske vitalnosti, zaigranosti, spremnosti na svaki rizik.

Pripovjedni je glas sav u kontradikciji, i drčan  i iznemogao, opor, a opet i iznimno nježan. Priču pokreće i nosi njegov monkey mind, hiperaktivni, razbarušeni um koji taj izlomljen tekst pumpa prema neočekivanu kraju, a sve u kratkim fragmentima, u efektnim praskovima. Na stranu tema i struktura, ono što tu knjigu čini magnetičnom naprosto je dobar stil, proza krcata poezijom i šašavi humor, uvijek i isključivo na vlastiti račun.

O autoru

Goran Samardžić rođen je 1961. godine u Sarajevu. Završio je  studij književnosti. Radio kao novinar, urednik, priređivač, promotor. Piše poeziju, prozu i književne prikaze. Suvlasnik je izdavačke i knjižarske kuće Buybook. Dobitnik je domaćih i regionalnih književnih nagrada za priču i roman, a njegova je proza uvrštena u antologiju Best European Fiction 2011. Zastupljen je u antologijama i prevođen na strane jezike. Živi u Sarajevu.

Ovogodišnji 17. Vrisak, riječki sajam knjiga i festival autora, koji će se održavati od 14. do 21. rujna, donosi nastupe više od stotinu domaćih i inozemnih autora, među kojima je najveća zvijezda ruski pisac i disident Boris Akunin.

Pratite 17. Vrisak na: Facebooku i Instagramu

Prijenos uživo večernjih programa iz MMSU pratite na YouTube kanalu VBZCroatia