Ovaj jedinstveni kazališni komad inspiriran je istoimenom slikovnicom Manuela Šumberca, koja na iznimno zanimljiv i neobičan način progovara o brigama jednog dječaka i nosi poruku ohrabrenja djeci da se ne boje biti svoji.

Na konferenciji za medije, uz redatelja Aleksandra Švabića, sudjelovali su i ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir, suradnik za scenski pokret i dramaturgiju Damir Klemenić, suradnik za animaciju i asistent direktora Jadran Grubišić, autorica vizualnog identiteta Ana Sekulić, te glumci kazališta Petra Vučković, Damir Orlić, Alex Đaković i David Petrović.

Redatelj Aleksandar Švabić, kojemu je ovo prva suradnja s GKL Rijeka, istaknuo je kako predstava govori o dječaku koji se suočava sa svojim “zapetljanim čvorom” te se kroz priču bavi motivima nelagode, problema i težine koje svi ponekad osjećamo. Predstava nas uči da je sasvim normalno nositi takve osjećaje u sebi i da za sve postoji rješenje, uz poruku da ih je važno osvijestiti i prihvatiti.

Damir Klemenić, suradnik za scenski pokret i dramaturgiju, naglasio je kako je cijela predstava bazirana na izvođačima, a zanimljivost ove predstave je ta što je napravljena bez riječi. Scenski pokret, animacija i različiti materijali koje izvođači koriste u predstavi vjerno dočaravaju odnos dječaka i njegovog čvora. Kroz improvizaciju i igru s materijalima, stvorena je predstava koja pomiče granice tradicionalnog lutkarstva.

Magdalena Lupi Alvir, ravnateljica kazališta, istaknula je da Gradsko kazalište lutaka Rijeka u svom repertoaru uvijek nastoji imati i istraživati suvremene teme koje komuniciraju s današnjom djecom i problemima današnje generacije. Također, kazalište teži postavljanju novih i originalnih djela domaćih i inozemnih autora, dajući priliku istraživačkom kazalištu koje spaja lutkarstvo s ostalim medijima i prelazi klasične barijere ove umjetničke forme.

“Vrlo zapetljan čvor” prva je premijerna predstava riječkih lutkara u sezoni 2024./2025., namjenjena za uzrast stariji od četiri godine i bit će izvedena kroz rujan i listopad 2024. godine. Predstava će igrati u standardnim terminima za građanstvo, a ulaznice su dostupne putem webshopa Kazališta, portala Mojekarte.hr ili na blagajni Kazališta uz prethodnu rezervaciju. Više informacija možete pronaći na službenoj web stranici Kazališta.

Riječki lutkari pozivaju sve ljubitelje kazališta da nam se pridruže u ovoj čarobnoj kazališnoj avanturi i otkriju kako se možemo nositi s vlastitim “zapetljanim čvorovima”.

(Prizor iz predstave “Vrlo zapetljan čvor” / Foto: Gradsko kazalište lutaka Rijeka)