Upravni odjel za odgoj i obrazovanje, sport, kulturu i mlade raspisao je Javni poziv za utvrđivanje programa kulture od interesa za Grad Rijeku iz djelatnosti kulture, umjetnosti i transverzalnih područja za 2025. godinu.

Jedan od prioriteta i ciljeva Javnog poziva je poticanje programa kulture mladih od 15 do 30 godina čiji je cilj stvaranje svijesti o važnosti djelovanja u lokalnoj zajednici kod mlade populacije građana i građanki kroz poticanje njihovog aktivnog sudjelovanja u stvaranju i provođenju kulturnih i umjetničkih aktivnosti.  U skladu s „Programom za mlade Grada Rijeke za razdoblje 2023. – 2030.“, jedan od prioriteta i srednjoročnih ciljeva je omogućavanje dostupnijeg i jednostavnijeg pristupa sredstvima javnog financiranja programa u kulturi za mlade od 15 do 30 godina. Poziv je otvoren fizičkim osobama između 15 i 30 godina starosti i pravnim osobama u kojima odgovorna osoba nije starija od 30 godina. Potiču se sve vrste programa kulture i umjetnosti, a pojedini program sufinancirat će se s najvišim iznosom od 1.500,00 eura.

Javni poziv je otvoren do 21. listopada 2024. godine do 16.00 sati, a prijave se podnose u elektroničkom obliku putem e-prijavnice Grada Rijeke.

Ok, imam ideju, ali ne znam kako da ju raspišem i prijavim…

Za sve mlade u dobi od 15 do 30 koji žele prijaviti svoju ideju ili projekt u području kulture organiziramo edukaciju „Postani kultur(n)a!” koja će se održati od 7. do 9. listopada 2024. od 10.00 do 15.30 sati u Centru tehničke kulture (Školjić 6).

Edukacija je namijenjena mladima koji žele prijaviti svoju ideju bez obzira na to koliko projektnog iskustva imaju ili jesu li član/ica neke udruge. Je li ideja samo u tvojoj glavi ili već znaš sve detalje, nije važno – ova edukacija osmišljena je kao priprema za prijavu na ovaj Javni poziv.

Tri dana edukacije? Pa što ćemo raditi?

Kroz tri dana programa čeka nas prava mala projektna akademija – proučit ćemo sadržaj Javnog poziva, istraživat ćemo koje su potrebe mladih u području kulture, učit ćemo kako definirati ciljeve projekta/programa i kako popuniti tablicu aktivnosti i proračuna. Pridružit će nam se i mlada ekipa iz Try Theatrea i Ritma podzemlja kako bi nam prepričali svoje projekte i dali praktične savjete u prijavi. Drugog dana edukacije pridružit će nam se i PR stručnjakinja iz Centra tehničke kulture, Hana Galogaža Lanča kako bi nam predstavila top 5 metoda za promociju projekata u lokalnoj zajednici. Treći dan edukacije zaokružujemo s predstavljanjem platforme Grada Rijeke e-prijavnica, a razgovaramo i o upravljanju projektom i rizicima u provedbi.

Svim sudionicima/ama će se po završetku događanja dodijeliti Youthpass potvrda.

Broj sudionika i sudionica na edukaciji je ograničen, prijave se zaprimaju do 4. listopada na prijavnici: https://forms.gle/JWQEWBjofUmghb2D9

„Postani kultur(n)a!“ aktivnost je projekta „Grad po mjeri mladih“ kojeg Udruga „Delta“ provodi u partnerstvu s Gradom Rijekom i Centrom tehničke kulture.

Edukacija se provodi uz podršku Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade, Pododsjek za programe kulture.