U subotu, 19. listopada, završena je prva faza dvodnevne ekološke akcije „More spaja – #EUBeachCleanup Rijeka 2024“, kojom se Rijeka pridružila globalnoj inicijativi posvećenoj očuvanju morskih ekosustava kroz čišćenje podmorja i plaža. Akcija na plaži Pajol okupila je veliki broj volontera, ronilaca i lokalnih institucija s ciljem čišćenja podmorja, ali i podizanja svijesti o važnosti očuvanja mora i okoliša.

Na svečanom otvorenju sudjelovali su predstavnici Grada Rijeke, uključujući pročelnicu UO za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unaprjeđenje kvalitete života Karlu Mušković te Perica Prpić iz Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“, ključnog partnera u koordinaciji ronioca i organizaciji čišćenja podmorja. EUROPE DIRECT Rijeka i Riječku razvojnu agenciju Porin predstavljao je direktor Nenad Antolović.

Ronioci, volonteri i vatrogasci zajedno izvukli 5 kubika krupnog otapada

U samom čišćenju podmorja sudjelovalo je oko 65 ronilaca iz Hrvatske, Slovenije i Austrije, uz podršku više od 50 volontera i članova dobrovoljnih vatrogasnih društava. Iz podmorja je izvađeno više od 5 kubika krupnog otpada, uključujući plastične predmete, stare kamionske gume, metalne konstrukcije, kolica za kupovinu pa čak i zahrđale koševe za smeće. Ovi prizori naglašavaju ozbiljnost zagađenja morskog okoliša te potrebu za kontinuiranim naporima u očuvanju mora i priobalja.

Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“ odigrala je ključnu ulogu u organizaciji i koordinaciji čišćenja podmorja tijekom akcije “More spaja – #EUBeachCleanup Rijeka 2024”. Njihovo iskustvo, profesionalnost i predanost osigurali su sigurnu i učinkovitu provedbu ove zahtjevne ekološke akcije. Kao dugogodišnji organizatori ovakvih inicijativa, članovi Udruge ne samo da su vodili i koordinirali ronioce, već su aktivno sudjelovali i u svakom koraku akcije. U podvodnoj su akciji sudjelovali i ronioci i ronilački klubovi iz Zagreba, Crikvenice, Kraljevice, Bakra, Duge Rese, ali i predstavnici Jedinice specijalne i interventne policije Rijeka, Antiterorističke jedinice Lučko i Specijalne jedinice policije „Alfa“. Akcija je provedena u suradnji s Gradom Rijekom, KD Čistoćom, i uz podršku Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, a u samoj izvedbi pripomogli su i brodogradilište Viktor Lenac, Jadranski pomorski servis, Eko Kvarner, Pajol bar, volonteri HKD-a na Sušaku, te udruga Obala naših unuka.

Ova akcija čišćenja podmorja samo je prvi dio riječke kampanje, koja za cilj ima podizanje svijesti o važnosti očuvanja morskog ekosustava. Drugi dio akcije održat će se u petak, 25. listopada, kada će više od 100 riječkih osnovnoškolaca i srednjoškolaca čistiti plažu Sablićevo i okolne pećinske plaže.

Ovog petka akcija i na plaži Sablićevo

Svečano otvaranje drugog dijela akcije započet će u petak, 25. listopada u 10:30 na plaži Sablićevo, uz obraćanje gradonačelnika Grada Rijeke, Marka Filipovića. Nakon svečanog otvaranja, učenici Waldorfske škole te Osnovne škole Pećine čistit će plažu Sablićevo i obližnje pećinske plaže. KD Čistoća osigurava zaštitne rukavice i vreće za sakupljanje otpada, a volonteri Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku pomagat će u koordinaciji. Inače, na inicijativu gradonačelnika Marka Filipovića, člana mreže “Gradimo Europu s lokalnim dionicima”, EUROPE DIRECT Rijeka, koji djeluje u sklopu Riječke razvojne agencije Porin, ove godine po prvi puta aktivno sudjeluje u kampanji #EUBeachCleanup.

Cilj kampanje #EU Beach Cleanup je podići svijest o važnosti očuvanja mora i oceana te ukazati na utjecaj svakodnevnih ljudskih navika na morski ekosustav, kao i podići svijest o načinima na koji naše navike utječu na naša mora i oceane. Naime, procjenjuje se da će do 2040. do 37 milijuna tona plastičnog otpada godišnje dospjeti u ocean, što će uvelike ugroziti morski život.

Prošle je godine organizirano 555 događaja u 44 zemlje u kojima je sudjelovalo 45 733 volontera, a sudeći prema odazivu, riječki EU Beach Cleanup će biti najopsežniji u Hrvatskoj.

(Foto: Tanja Kanazir)