“Blockbuster” je treća Zoranova knjiga, a ujedno prvi roman, objavljen ove godine u izdanju V.B.Z.-a i uz potporu Grada Rijeke. Prije njega objavio je zbirku pripovjedaka “Kazalište sjena” (2002.) i zbirku kolumni “Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man” (2005.). Sve tri knjige tiskane su i na Brailovu pismu.

“Blockbuster” je antiratni roman kojeg najavljuje misao jednog od njegovih junaka, koji pogiba već u prvom poglavlju: “Ljudi započinju rat. Rat dovršava ljude.”. Glavni pak junak je mladić-ratnik bez osobnosti, bez imena, koji ratuje za obje suprostavljene strane u ratu i ne zna za što ratuje. Naposljetku, kako živi tako i završava…

“Blockbuster” je knjiga o ratu koja nikoga ne osuđuje niti veliča. To nije nužno roman o Domovinskom ratu, već govori o svakom ratu, u bilo kojem prostoru i vremenu. Opisana mjesta, osobe i događaju su jednako stvarni i izmišljeni, možda i (filmska) pozornica rata koji tek slijedi. U toj priči (scenariju) rat se poigrava baš svim junacima priče, koji se sami zapliću u trragikomičnu mrežu svojih sudbina.

Zoran Žmirić živi i radi u Rijeci. Bio je glazbenik u kultnim riječkim rock-skupinama “Laufer”, “Grad” i “Grč”, urednik i voditelj na lokalnim radiopostajama, suradnik i kolumnist u više hrvatskih časopisa, te elektronskih magazina. Glavni je urednik i voditelj najnagrađivanije hrvatske internetske stranice “Gamer” za računalne igre, te prvog hrvatskog filmskog elektronskog magazina Popcorn.

Roman “Blockbuster” predstavili su autor i Velid Đekić ispred suizdavača KUD-a Baklje INA Rijeka. Moderator je bio Goran Majetić, a odabrani ulomak iz knjige je pročitao Marko Pekić.

txt & foto: www.udruga-kameleon.hr

 

 

Kalendar događanja