Obiteljske radionice sigurnog korištenja interneta i mobitela

Kako su na konferenciji za novinare istaknule voditeljice projekta Olivera Stanić i Milica Vlaisavljević Maćešić, primjena računala, Interneta i mobitela uvelike poboljšava kvalitetu života, no ukoliko se ta sredstva komunikacije ne koriste pravilno i ukoliko ne postoje adekvatne zaštite, korisnika mogu dovesti u probleme i opasnosti.
 
“Najugroženija skupina korisnika su (djeca) koja lako mogu postati žrtve različitih zlonamjernih osoba. O ovoj temi se u javnosti i medijima puno govori i ulažu se veliki napori da se u društvu stvori svijest o tome da se djeca kao korisnici ‘novih komunikacija’ moraju zaštititi od strane roditelja i društva. Na žalost, još je uvijek prevelik broj roditelja koji nisu svjesni opasnosti koja prijeti njihovoj djeci dok u domu u vlastitoj sobi koriste računalo, a velik broj je i onih roditelja koji su svjesni opasnosti ali ne znaju što bi mogli učiniti i kako bi mogli zaštiti svoje dijete,” rekle su voditeljice projekta.
 
Kako educirao roditelje o tome što mogu učiniti za povećanje sigurnosti vlastitog doma i kako pravilno i kvalitetno zaštiti dijete tijekom korištenja novih tehnologija, Centar tehničke kulture osmislio je radionice za djecu od 6 do 16 godina i za njihove roditelje, s time da se preporuča da u radionici sudjeluju oba roditelja. Radionice će trajati 40 sati u okviru kojih će se roditelji naučiti koristiti računalo i Internet (u koliko nemaju adekvatna tehnička znanja) i naučiti će kako tehnički zaštiti računalo da bi mogli sigurno „izlaziti” na Internet, dok će djeca naučiti kako koristiti računalo i Internet u edukativne svrhe.
 
Po završetku tehničke edukacije roditelji i djeca prisustvovati će odgojnim radionica i predavanjima na kojima će naučiti kako postaviti pravila ponašanja za korištenje računala, Interneta, mobitela, kako definirati pravila koja ne ugrožavaju sigurnost djeteta, a istovremeno ne ometaju dijete u komunikaciji i razvoju, roditeljima će se pružiti savjeti koji će im pomoći da ustraju u tome da se djeca pravila pridržavaju i naučiti kako nadzirati dijete i pratiti.
 
Suradnici na projektu su Obiteljski centar županije primorsko goranske i MUP PU Rijeka. Oni će roditelje uputiti u oblike zlostavljanja putem Interneta, opasnosti i oblike kriminala s kojima se kao korisnici svi mogu susresti pa tako i djeca, kako se zaštiti od takvih opasnosti, kako reagirati u slučaju da se postalo žrtva nasilja ili kriminala, kome se obratiti i koji oblici stručne pomoći postoje. Projekt je podržalo Ministarstvo obitelji, međugeneracijske solidarnosti i branitelja.
 
Pozivaju se svi zainteresirani roditelji da se jave u Centar tehničke kulture Rijeka (Školjić 5d i 6), u vrijeme od 8-16 (radnim danom) putem telefona 327-185, 327-155 ili e-mail. ctk@ctk-rijeka.hr.

Izvor: Rijeka.hr.

Kalendar događanja