Forum-jadransko jonskih gradova

Na sjednici se raspravlja o ulozi Foruma jadransko-jonskih gradova u Jadranskoj makroregiji te o promišljanjima budućnosti Europske unije kroz projekt “Europa 2020”, a kroz tri okrugla stola obradit će se tri ključna izazova za jedinice lokalne samouprave i to: “Kvaliteta javnih usluga: ICT i e-uprava na lokalnom nivou”, “Konkurentnost u lokalnim ekonomijama: kako gradovi mogu primjenom olakšica pomoći poduzetnicima” i “Zaštita i vrednovanje kulturnog nasljeđa: nove mogućnosti zapošljavanja”.
 
U ime Grada Rijeke na okruglim stolovima učestvuju zamjenik riječkog gradonačelnika Miroslav Matešić, pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca te Ivica Nikolac iz Zavoda za informatičku djelatnost.

Poseban je naglasak stavljen na projekt EGOV4U, kojim se želi omogućiti pristup e-uslugama socijalno ugroženim građanimaNa Forumu su predstavljeni svi međunarodni projekti u kojima je Grad Rijeka do sada sudjelovao, poput E Munisa ili GERIT-a te brojni e-servisi Grada Rijeka, kao što su softversko rješenje uz pomoć kojeg prometni redari za manje od minutu od uočavanja nepropisno zaustavljenog vozila mogu izdati upozorenje ili prekršajni nalog, kao i projekti Školski info centar, SMS servisi za poduzetnike. Poseban je naglasak stavljen na projekt EGOV4U, kojim se želi omogućiti pristup e-uslugama socijalno ugroženim građanima, a kojeg će Grad Rijeka provoditi u suradnji s nizom europskih gradova. Sudionici Foruma pokazali su izuzetno zanimanje za riječka iskustva te želju za razmjenom iskustava i uspostavu suradnje, a predloženo je i da neki riječki projekti budu sastavni dio agende sljedeće sjednice Foruma.
 
Budući da ove godine istječe dvogodišnji mandat vodstvu Foruma, u petak, 22. listopada 2010. u sklopu zasjedanja održat će se i izbori za novog predsjednika, podpredsjednika, Upravni odbor i glavnog tajnika.
 
U radu Foruma sudjeluju predstavnici više od 20 gradova s obala Jadranskog i Jonskog mora, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku, predstavnici europskih udruga gradova i dr. Forum jadransko jonskih gradova  osnovan je 1999. godine u Anconi. Forum okuplja 50-ak gradova iz sedam zemalja uz Jadransko i Jonsko more i to: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Grčke, Italije i Slovenije.

Izvor: Rijeka.hr.

Kalendar događanja