RiBook

Tako će oni, koji se odluče posjetiti Sa(n)jam knjige u Ribooku između 04. i 14. prosinca, biti u prilici da se upoznaju s Teofilom Pančićem koji predstavlja roman OTAC (Rende, 2010.) Miljenka Jergovića ili s jednim od najpoznatijih suvremenih kritičara društva i književnosti Karla Markusa Gaussa čija je knjiga EUROPLJANI U IZUMIRANJU (Fraktura, 2010.) između ostalih nagrada dobila i nagradu Albert Goldstein Austrijskog kulturnog foruma za promicanje suvremene austrijske književnosti u Hrvatskoj. Svoju će knjigu U EUROPI (Jesenski&Turk, 2010.) predstaviti i Geert Mak, trenutno najslavniji i najcjenjeniji nizozemski publicist, status kojega mu je osigurala upravo navedena knjiga koja je postigla silan uspjeh i prevedena je na gotovo sve europske jezike.

Od domaćih će nam se publicističkih i književnih zvijezda, pored Jergovića predstaviti i Ivan Burić sa knjigom NACIJA ZADUŽENIH (Jesenski&Turk, 2010.) koja problematizira trenutne socio-ekonomske okolnosti koje su poticajno djelovale na na rast zaduživanja te fenomen novog konzumerizma. O aktualnoj političko-gospodarskoj situaciji, odnosno o globalnoj ekonomskoj i financijskoj krizi progovara također knjiga KRIZA I EKONOMSKA POLITIKA (Jesenski&Turk, 2010.) urednika Dubravka Radoševića. U Ribooku će gostovati i Olja Savičević Ivančević s romanom ADIO KAUBOJU (Algoritam, 2010.) i Bogdan Diklić s knjigom O GLUMI BEZ GLUME (Jesenski&Turk, 2010.) u kojoj nas svojim duhovitim i lucidnim savjetima o tome kako biti boljim glumcem zapravo uči kako postati boljim čovjekom.

No, ove godine na Sa(n)jam knjige nisu zastupljene samo odrasle teme. Naime, sve započinje dječijim programom – KLINCI NA GLAS! – i nastupom scensko-recitatorske družine OŠ „Brajda“ pod voditeljskim okriljem profesorice Tatjane Krpan-Mofardin. Ovi mali kreativci pohodili su do sada pozornice gradskih, županijskih ustanova, ali su dospjeli i do državnog finala na smotri LiDraNo.

I, pred sam kraj u Ribooku imamo verbalni književni događaj PROLJEĆE 13-OG U DECEMBRU tribinu na kojoj će nam Tea Tulić i Enver Krivac, dvoje pisaca koji su svojim stilom i duhom novo veselje na domaćoj proznoj sceni, čitati svoje priče.

Ovaj bogati program uveličati će i brojni urednici, prevoditelji, moderatori, voditelji tribina, glumci i glazbenici, a to su redom; Srećko Horvat, Seid Serdarević, Anne-Kathrin Godec, Boris Perić, Nikola Petković, Kruno Lokotar, Filip Šovagović, Fadil Abdulov, Goran Batina, Irena Miličić, Radovan Lučić.

Kalendar događanja