NK Rijeka - Hajduk

Rijeka će se Hajduku na Poljudu suprostaviti po 111. put za prvenstvene bodove. Jadranski derbi uvijek nosi nešto više od same bitke za bodove, a sudbina se poigrala da će Rijeka i Hajduk odigrati nakon 65 godina “uzvrat”  uopće prve utakmice Rijeke tj. Kvarnera. Naime, 7. kolovoza 1946. novoosnovani NK Kvarner (osam godina kasnije preimenovan u Rijeku) na Kantridi je odigrao svoju prvu utakmicu svladavši Hajduk 2:0.

Jadranski rivali odigrali su u HNL-u ukupno 51 susret gdje je Rijeka upisala 12 remija i pobjeda, a Hajduk 27 pobjeda. Kada pridodamo susrete u Kupu Hrvatske riječka bilanca penje se na 17 remija i 15 pobjeda, zanimljivo Hajduk nije pobjedio Rijeku u boju za Rabuzinovo sunce.

Ukupna je to statistika susreta na Kantridi i Poljudu ali i u zadarskim Stanovima gdje je Hajduk igrao kao domaćin zbog kazne.

Na Kantridi su ovi protivnici odigrali 26 prvenstvenih susreta u kojima je gost zabilježio 11 pobjeda, a Rijeka osam uz sedam remija. U kupu Hrvatske bijeli su ostvarili dvije pobjede i dva neodlučena.

NK RijekaSusret u nedjelju igra se na Poljudu gdje je Rijeka u 25 utakmica zabilježila četiri pobjede i pet neodlučenih rezultata i to svih pet nakon prvog 2005. od čega je četiri puta rezultat bio 1:1. Pridodamo li kup susrete u kojima je Rijeka upisala tri remija i jednu pobjedu ali trofeja vrijednu, 2005.godine, dolazimo do ukupnih osam neodlučenih i pet pobjeda. U kupu su još dvije utakmice završene rezultatom 1:1.

I posljednji jadranski derbi završen je rezultatom 1:1, poveli su domaćini iz jedanaesterca pogotkom Vukušića ali je konačni rezultat postignut pogotkom Budicina u 41. minuti.

Ukupno tako u hrvatskom prvenstvu i kupu dolazimo do toga da su Rijeka i Hajduk igrali 1:1 deset puta, a od toga od 2005. do danas osam puta.

Hoće li 111. derbi i na semaforu biti u znaku jedinica ili će Rijeka iznenaditi domaćine jednim pogotkom za puni plijen? Saznat ćemo u nedjelju od 20 sati uz izravan prijenos na Max Tv-u, Arenasport.

(D.P., NK Rijeka)

Kalendar događanja