Kazaliste Ivan Zajc

Unatoč stalnom smanjenju raspoloživih novčanih sredstava od 2009. godine, kazalište je nastojalo prirediti što raznovrsniji i što bogatiji program ove sezone, navela je Matošević.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je nezadovoljstvo načinom financiranja aktivnosti riječkog HNK ustvrdivši da je ono nacionalno samo po imenu i programu, ali ne i po sustavu financiranja. Grad Rijeka podmiruje oko 80 posto ukupnih prihoda HNK, a iz državnog se proračuna za ovu kuću daje besramno malo, rekao je Obersnel.

Grad Rijeka podmiruje oko 80 posto ukupnih prihoda HNK Hrvatska drama riječkog HNK u novoj sezoni priprema četiri premijere: “Tri sestre” Antona Pavloviča Čehova u režiji Eduarda Milera, “Maskeradu” Mihaila Jurjeviča Ljermontova u režiji Vite Taufera, predstavu po romanu Vedrane Rudan “Dabogda te majka rodila” u režiji Tatjane Mandić-Rigonat te tragikomediju radnog naslova “Od kolijevke pa do groba…” za djecu i mlade redatelja Marija Kovača, koja se priprema u suradnji s riječkom Kazališnom radionicom “Malik”.

Talijanska drama najavila je premijeru predstave “Le eccentricita di un usignolo/Ekscentričnost jednog slavuja” Tenesseeja Williamsa koju režira Juri Ferrini, zatim autorski projekt Ozrena Prohića “Antigone/Antigona” prema klasičnim i modernim motivima te predstavu za djecu “Mini i Maxi” po tekstu Maria Schiavatta i u režiji Giorgia Amodea.

Opereta “Pariški život” Jacquesa Offenbacha u režiji Dore Ruždjak-Podolski i pod ravnanjem Ive Lipanovića te “Manon Lescaut” Giacoma Puccinija s dirigentom Nikšom Barezom i redateljem Januszom Kicom premijerni su naslovi ansambla riječke Opere.

Koncert za balet “La Valse”, s najljepšim valcerima iz simfonijske, operne, baletne i filmske literature, u koreografiji Ettienea Freya i pod ravnanjem Nade Matošević te obrada scenske kantate “Carmina Burana” Carla Orffa u koreografiji Huga Viere najavljene su premijere riječkoga Baleta.

Kalendar događanja