Zdrava hrana

Za razliku od njih, osobe normalne težine, uključujući i one koji su smršavili, jedu češće, stoji u studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Journal of the American Dietetic Association.

“Većina istraživanja pokazala je da su ljudi koji jedu češće lakši. No, nitko ne zna zašto”, rekla je voditeljica istraživanja Jessica Bachman, docent na Sveučilištu Marywood u Scrantonu, Pennsylvania.

Više od 60 posto američkih građana je debelo ili pretilo, no odnos između broja dnevnih obroka i gubitka kilograma ostaje nejasan, dodala je.

Bachman je s kolegama pratila kroz godinu dana 250 ljudi i analizirala podatke iz dviju ranijih studija. Jedna se bavila prehrambenim navikama pretilih ljudi s indeksom tjelesne težine 25 do 47, a druga muškaraca i žena normalne težine i indeksa 19-24,9 pri čemu je polovica njih smršavila najmanje 13,6 kilograma i zadržala težinu dulje od pet godina.

U prosjeku, osobe normalne težine jele su tri puna obroka i dvije užine dnevno, dok su pretile jele tri obroka i jednu užinu.

Međutim, općenito su osobe normalne težine koje su ranije izgubile višak kila dnevno unosile manje kalorija, oko 1.800, u usporedbi s “normalnima” i pretilima koji su unosili 1.900, odnosno više od 2.000 kalorija dnevno, pokazalo je istraživanje.

Bachman pojašnjava da užina sprječava dobivanje na težini jer blokira akutnu glad. “Ako jedete češće, niste pregladni. Ako čekate deset sati od zadnjega jela, na kraju pojedete više hrane”, rekla je Bachman.

Kalendar događanja