Maslina

Pripremate li hranu na taj način, otkrili su, nema povećanog rizika od srčanog udara ili prijevremene smrti povezane s hranom, kaže se u studiji koju su proveli znanstvenici s madridskog sveučilišta, a u srijedu objavio British Medical Journal na svojoj internetskoj stranici bmj.com.

No istraživači kažu kako se njihovo otkriće, nastalo na temelju tipične španjolske prehrane u kojoj ima mnogo zdravih masnoća, ne odnosi na mast i druga ulja za kuhanje. Zato tradicionalno prženje ipak nije preporučljivo. Kad se hrana prži, postaje kaloričnija jer upije masnoću iz ulja.

Prehrana bogata hranom punom masnoće može povećati krvni tlak i izazvati povišeni kolesterol, a to su faktori rizika za bolesti srca.

Istraživači na Autonomnome sveučilištu u Madridu za svoju su studiju proučili prehrambene navike 40.757 odraslih.

Sudionike su ispitivali o tipu hrane koju jedu u tipičnome tjednu, te kako hranu pripremaju. Na početku 11-godišnje studije nijedan od ispitanika nije imao znakove bolesti srca, a na kraju je bilo 606 slučajeva bolesti srca i 1134 smrtna slučaja.

Kad su istraživači proučili te smrtne slučaje, nisu uspjeli otkriti vezu između pržene hrane i bolesti srca, te drže da je to zbog vrste ulja u kojoj je hrana pržena.