Mješavina meda i limuna
Vjerujem kako svaka ptica na grani zna da su med i limun i
kombinaciji snažni borci protiv grlobolje, a pojedinačno nas opskrbljuju
vitaminima i hrane imunitet. Dakle, sve što trebate napraviti je u jednoj
zdjelici iscijediti par limuna i u to umiješati nekoliko žličica meda dok ne
izgubi svoju viskoznost. To sve prelijte u bočicu i popijte malo prije
spavanja.
Maslinovo ulje + češnjak + začin
Maslinovo se ulje u mediteranskoj kuhinji koristi gotovo za
sve. Tako uz pomoć maslinovog ulja, češnjaka i kakvog začina (origano, peršin,
bosiljak) možete napraviti lagani dresing za ribe, ali i uljni namaz. Naime,
isjeckate li malo češnjaka na sitne komadiće, ili se poslužite kakvim uređajem
za usitnjavanje, osiguravate si dozu prirodnog antibiotika. Kao antioksidant s
protuupalnim svojstvima, koristio se još u antičkom Egiptu, a danas ga ljudi
sve manje i manje primjenjuju u svojoj hrani. Nažalost, najtužnija priča oko
češnjaka jest ta da češnjak iz naših supermarketa govori kineskim jezikom, a ne
hrvatskim. Dodamo li malo bosiljka u komadiće češnjaka i utopimo li sve to u
maslinovom ulju, imamo višenamjensku uljnu smjesu. Primarno se koristi povrh
riba prije jela, ali može se i namazati na ispečenom tostu, prepečencu, ili pak
preliti isjeckanu rajčicu ili koje drugo povrće. Pazite, od previše češnjaka
može doći do boli želuca. Savjetujem vam da veće količine češnjaka koristite
odjednom samo u borbi protiv – vampira.
Podijeli na društvenim mrežama