Popi’
i pojedi
zajednički
je nazivnik za manifestacije kojima se promoviraju lokalne vrijednosti u pripremanju hrane i proizvodnji
vina, uz pripadajuće običaje te lokalne folklorne i muzičke izraze. Program manifestacija namijenjen je
domaćim i stranim gostima koji tijekom turističke sezone borave na Kvarneru kao
i lokalnom stanovništvu, a organizatori će posjetiteljima omogućiti uživanje u
tradicionalnim jelima i nadaleko poznatoj sorti vina, vrbničkoj žlahtini.

Popi’
i pojedi
u ovogodišnjem izdanju čine tri temeljna programa raspoređena
u turističkim vikendima tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. Konkretnije, radi se
o manifestacijama: FESTIVAL ŽLAHTINE (28.
do 30.6),
DANI
Š
URLICA, (14. do 21.7.) i DANI VINA OTOKA KRKA (30.
do 31.8.).

Naredni vikend na redu je Festival žlahtine u sklopu kojeg je u petak, 28.6. organiziran posjet brodom
Vinariji Pavlomir u Novom Vinodoskom. U subotu,
29.6. podrumi vrbničkih vinara su za
posjetitelje otvoreni od 12 do 20 sati, a obići ih se može i vinskim vlakićem
uz muzikaše. Za subotnje večer zagarantirana je dobra fešta uz Berekine na
Garici povodom Petrove, a u Vrbniku prigodna muzika na dvije lokacije. U
nedjelju se tradicionalno obilježava pastirski blagdan Razgon uz vrhunsku
janjetinu, sajam autohtonih proizvoda, radionicu filcanja vune, folklor i za
kraj, nastup klape Iskon iz Splita. Prigodni zabavni program pratit će nastup grupe
Insula, a točno u ponoć organizirana je proslava ulaska Hrvatske u Europsku
uniju uz Odu radosti.

Uz tradicionalnu prezentaciju
autohtonih proizvoda i običaja te mogućnosti da gosti u njima uživaju svim
čulima, drugo izdanje manifestacije Popi’
i pojedi
učvrstit će poziciju Vrbnika kao najpoželjnije eno-gastro
destinacije na Kvarneru.

I ove godine uz Općinu i Turističku
zajednicu Vrbnik, poseban doprinos organizaciji manifestacije Popi’
i pojedi
dat će udruga vinogradara i proizvođača vina Žlahtina. Članovi
udruge će u sklopu programa Popi’ i pojedi širom otvoriti svoje
podrume te izložiti i ponuditi vinske proizvode po posebnim, povoljnijim cijenama.
Dio je to aktivnosti udruženih „žlahtinara“
kojima se turistima i široj javnosti nastoji promovirati ova autohtona primorska
vinska sorta.