Grad Rijeka, Gradska Ura

Grad Rijeka objavio je 31. ožujka ove godine Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih subvencija u okviru kojeg su riječki poduzetnici mogli kandidirati svoja ulaganja i ostvariti bespovratne potpore od 15 tisuća pa do 100 tisuća kuna, ovisno o pojedinoj mjeri. Javni poziv obuhvaća deset mjera usmjerenih poduzetnicima s ciljem poticanja njihove konkurentske prednosti na tržištu te pružanja mogućnosti stručnog osposobljavanja i usavršavanja njihovih zaposlenika.

Zbog velikog interesa, odnosno velikog broja pristiglih prijava Javni poziv je 13. travnja privremeno obustavljen, obzirom je ukupan iznos koji je u proračunu predviđen za ovu namjenu ograničen na 2 milijuna kuna. U proceduri obrade pristiglih zahtjeva do sada je obrađeno 119 prijava te je Gradonačelniku  upućen prijedlog za dodjelu 114 subvencija, budući da 5 prijava nije zadovoljilo kriterije iz Javnog poziva.

Na temelju analize obrađenih prijava najviše je sredstava, preko pola milijuna kuna dodijeljeno po mjeri Subvencioniranje nabave i ugradnje strojeva i opreme što čini 36% ukupno dodijeljenih sredstava, slijedi dodjela sredstava po mjerama Subvencioniranje inicijalnih troškova pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika s udjelom od 20,4% i  Subvencioniranje uvođenja sustava i aplikacija pri odlučivanju, upravljanju i elektronskom poslovanju s 13% te mjeri Subvencioniranje troškova obrazovanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenika sa 7,3% . Po ostalih šest mjera dodijeljena su manja sredstva.

Prema istoj analizi kada je riječ o broju korisnika najviše je prijava bilo po mjeri Subvencioniranje uvođenja sustava i aplikacija pri odlučivanju, upravljanju i elektronskom poslovanju, i to 17,5% od ukupnog broja, slijede korisnici po mjerama Subvencioniranje troškova obrazovanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenika sa 15,1% i Subvencioniranje nabave i ugradnje strojeva i opreme sa 12% te korisnici po mjeri Subvencioniranje inicijalnih troškova pokretanja gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika sa 10,2%. Po ostalih šest mjera ukupno su prijavljena i odobrena 23 zahtjeva za subvencije.

Osim same statistike dodijeljenih subvencija važno je naglasiti kako je intencija uvođenja mjera subvencioniranja bila poticaj poduzetnicima na ulaganje. U tom smislu važan podatak koji je proizašao iz ove analize govori da su na navedeni iznos subvencija, poduzetnici u svoje poslovanje uložili preko 4 milijuna i 200 tisuća kuna sredstava.

Nakon formiranja prijedloga za dodjelu subvencija temeljem kojeg je Gradonačelnik donio odluku o dodjeli, nastavljeno je s obradom preostalog broja zahtjeva. Sve aktivnosti u svezi okončanja ili nastavka Javnog poziva bit će objavljene na web stranici Grada Rijeke. Također, svi poduzetnici koji su predali zahtjeve za dodjelom subvencija bit će pravovremeno obaviješteni o prihvaćanju odnosno odbijanju njihove prijave sve u skladu s uvjetima iz Javnog poziva.

(D.D.)

Kalendar događanja