Ovogodišnja Ri gastro sezona koja je započela šparogama nastavlja se u prvoj polovici lipnja srdelicama i trešnjama: od 1.do 8. lipnja – Srdela je IN, a od 8. do 15. lipnja Tjednom trešanja. Uvod u dva tjedna uživanja u delicijama pripremljenim sa sardelama i trešnjama bila je u četvrtak navečer humanitarna gourmet priča na Kazališnom trgu. Prikupljala su se sredstva za Socijalnu samoposlugu pa su Riječani uživali u ukusnim zalogajima po cijeni od 10 kuna. Prikupljeno je 1900 kuna koje će volonteri Socijalne samoposluge iskoristiti za kupnju namirnica kojima će popuniti police samoposluge na Brajdi.

Ukusne slane i slatke zalogaje u kojima su kraljevale
srdelice pripremljena na razne načine i slasne trešnje  nudili su riječki ugostitelji Conca D’oro,
Bar Bar, Bistro Placa 51, Konoba Blato, Belgian Beer Cafe Brasserie As,
Restoran hotela Continental i Porto Grillo.

Gourmet priča pred zgradom HNK
Ivana pl. Zajca Druženje pred kazalištem začinili su pjesmom muška klapa Flumen
i ženska klapa Vidulica, a ugodna riječka večer završila  je kod domaćina ove gourmet priče,  u HNK Ivana pl. Zajca na izvedbi Molièrove
komedije „Mizantrop“ .

Za sve koji nisu mogli doći na ovaj
gurmansko-glazbeno-kazališni uvod u Ri gastro dane, preostaje još skoro dva
tjedna da odaberu jedno ili više omiljenih Ri gastro mjesta i uživaju u
delicijama od srdela i trešanja. Ugostitelji koji sudjeluju u Ri gastro danima
su Bistro Conca D’oro, Restoran Aerosteak, Bar Bar, Bistro restoran Kostrenka,
Bistro Pizzeria Maslina na Zelenom trgu, Bistro Placa 51, Bistro La Rose,
Konoba Blato, Brasserie As, Restoran hotela Continental, Konoba Feral, Restoran
Gardens, Restoran Porto Grillo, Restoran Kamov, Konoba Na kantunu, Restoran
Mladenka, Restoran Municipium, Botel Marina, Restoran Morčić, Restoran Ronjgi,
Konoba Tarsa, Restoran Dina, Restoran Molo Longo, Konoba Ribica te  Udruga vinara Žlahtina.