U petak, 8. lipnja, u bivšoj zgradi IVEX-a na Delti održalo se otvorenje međunarodne konferencije posvećene hrani, “Fashion Week Proljeće 2018 – hrana: politike i inovacije”. Konferencija se bavi problemom prekomjernog bacanja i nedostatnog doniranja hrane te ima za cilj ponuditi inovativna i neophodna rješenja uzgoja hrane u gradovima.

Otvarajući konferenciju, gradonačelnik Rijeke
Vojko Obersnel upozorio je da se bacaju ogromne količine
hrane, a da se istodobno socijalne samoposluge i druge ustanove suočavaju s
činjenicom da trgovački centri i proizvođači bacaju puno hrane zbog isteka roka
trajanja proizvoda, pa im je lakše hranu baciti nego donirati.

Predstavnica Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Dora Smolčić
Jurdana naglasila je da se tema o hrani uklapa u sveučilišnu politiku pametnih
specijalizacija, dok je voditelj programskog pravca Slatko i slano Rijeke 2020
– Europske prijestolnice kulture Idis Turato rekao da je neke dijelove grada moguće
koristiti za urbanu poljoprivredu, koja pak može biti poticaj za nove
industrije.

Skupu su nazočile i pomoćnica ministra
Ministarstva poljoprivrede Jelena Đugumte te glavna izvjestiteljica Europskog
parlamenta za bacanje hrane Biljana Borzan. One su, zajedno s novinarom HRT-a
Mladenom Iličkovićem i Draženom Šimlešom iz Zelene mreže aktivističkih
grupa, sudjelovale u razgovoru “Politike hrane: europske budućnosti”.

Borzan je kazala kako su neke članice EU-a daleko odmakle
u smanjivanju bacanja i većem doniranju hrane. Upozorila je kako
je bacanje hrane postalo veći problem za okoliš nego bacanje ambalaže. Kako bi se tome doskočilo, prema rječima pomoćnice ministra Đugum, hrvatska Vlada je putem
Ministarstva poljoprivrede pokrenula aktivnosti
za sprječavanje nastanka i smanjenje otpada od hrane što je više moguće, dok će se zakonskim rješenjima nastojati
utjecati na doniranje.

Predavači i panelisti brojni su istaknuti
znanstvenici, istraživači, poduzetnici, arhitekti, urbanisti,
filozofi, političari i aktivisti.

Konferencija je dio programa programskog pravca
Slatko i slano Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a njeni su
organizatori Centar za napredne studije Sveučilišta u Rijeci u suradnji s
Centrom za kulturu dijaloga i Mrežom hrane. Program je osmišljen i organiziran u uskoj
suradnji s projektom Hrana i zajednica koji financira Europski socijalni fond i
Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Više u prilogu.