U projekt je uključeno šest regija centralne Europe, ukupno 12 partnera te deset pridruženih partnera iz Austrije, Hrvatske, Italije, Njemačke, Poljske i Slovenije. Step Ri i Grad Rijeka predstavljaju hrvatske snage projekta, a priključuje im se i Centar tehničke kulture Rijeka, kao pridruženi partner. Projekt traje 36 mjeseci i završava u ožujku 2022., a ukupni proračun projekta iznosi 2.151.900,00 eura.

Projektne aktivnosti usmjerene su na mlade i starije (50+) dugotrajno nezaposlene osobe, koje su u najvećoj mjeri pogođene negativnim društveno-ekonomskim kretanjima, a čije trenutne kvalifikacije ne odgovaraju zahtjevima tržišta rada. Kroz projekt IN SITU omogućit će im se međusobna suradnja, povezivanje i uzajamno učenje, te razmjena iskustava kako bi zajednički prevladali nedostatak vještina i kompetencija.

Programski koncept IN SITU projekta predviđa uspostavu tzv. trokuta ključnih regionalnih aktera, koji dolaze iz područja stručne podrške, skrbi i neprofitnog sektora, društvenih inovacija i ekspertnog poduzetništva te javnih i privatnih inicijativa financiranja. Ključni akteri u regionalnim trokutima međusobno će surađivati u razmjeni iskustava i znanja, što će omogućiti transnacionalni pristup rješavanju međugeneracijske nezaposlenosti i socijalne isključenosti.

Gost iz SAD-a u Poslovnom kutku

U sklopu projekta, 25. rujna, u Poslovnom kutku Gradske knjižnice Rijeka, održano je gostovanje američkog stručnjaka za osnaživanje marginalnih skupina, Briana Starra iz organizacije YWCA Metropolitan Chicago, čiji je temeljni cilj eliminacija rasizma i osnaživanje žena. Starr je podijelio svoja iskustva i znanja o radu na osnaživanju marginaliziranih ili oslabljenih zajednica, te načine na koji čikaški neprofitni sektor rješava goruća pitanja društva s posebnim naglaskom na metodologije financiranja zainteresiranih organizacija. Događaj je svojim prisustvom popratila i riječka neprofitna scena, uključujući udruge SOS Rijeka, Pariter, U.Z.O.R. i VIDA.

Više informacije o projektu IN SITU dostupno je na službenim stranicama programa Interreg Central Europe.

Kalendar događanja