Tjedan cjeloživotnog učenja je nacionalna obrazovna kampanja koja se ove godine obilježava od 30. rujna do 6. listopada. Riječ je o UNESCO-ovoj inicijativi pokrenutoj 1999. godine, a svake godine obilježava se u brojnim zemljama na svim kontinentima kako bi se senzibilizirala javnost za cjeloživotno učenje, promicala kultura učenja te potaknula osobna motivacija. Kroz brojne aktivnosti, građane se motivira na uključivanje u neki oblik učenja, pri čemu je važno istaknuti da učenje ne treba shvatiti isključivo kao formalno školovanje ili nešto što se odnosi samo na mlađu životnu dob – učiti se može i kroz razne neformalne oblike, tečajeve, radionice, predavanja, kao i samostalno ili kroz iskustvo. Učenje nije ograničeno niti na jednu životnu dob, već je važno i korisno u svim životnim razdobljima – od predškolske dobi, pa do duboke starosti.

Osim značaja i važnosti kontinuiranog učenja, predavači su u Gradskoj vijećnici, predstavili i neke od programa koje nude svim sugrađanima, bez obzira na njihovo početno znanje ili obrazovanje. Sustav cjeloživotnog obrazovanja Sveučilišta u Rijeci predstavila je izv. prof. dr. sc. Aleksandra Deluka Tibljaš, predsjednica Povjerenstva za cjeloživotno obrazovanje Sveučilišta u Rijeci, a projekt ”Kurikulum za razvoj osnovnih digitalnih, matematičkih i čitalačkih vještina odraslih osoba” dr. sc. Verica Batur i Davorka Schmidt iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Predavanje na temu ”Uloga baka i djedova u suvremenom djetinjstvu” održala je prof. dr. sc. Jasna Krstović, dugogodišnja profesorica Učiteljskoga fakulteta, vrsna znanstvenica u području predškolske pedagogije.​

U sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja, na Korzu su se predstavili: Ustanova za obrazovanje odraslih Dante, Pomorski fakultet, Srednja pomorska škola, Sveučilište u Rijeci, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Učilište Rijeka, Narodno učilište Rijeka, Start Up inkubator, HNK Ivana pl. Zajca, Učilište Lovran, Zajednica tehničke kulture, Dom mladih Rijeka, Ekonomska škola Mije Mirković, Pravni fakultet, Pomorski fakultet, Ekonomski fakultet, Elektroindustrijska i obrtnička škola, Trgovačka i tekstilna škola, škola PAR, Astronomski centar Rijeka, Centar tehničke kulture i ALGEBRA Rijeka.

Kalendar događanja