undefined


 

Samo 21 posto Amerikanaca je uvjereno da su genetski
modificirane namirnice sigurne, većina od 64 posto dvoji oko toga, dok
preostalih 15 posto misli da takva hrana nije sigurna.

Stariji i imućniji ljudi s visokim obrazovanjem najvjerojatnije
će misliti da sigurnost nije problem kod GMO hrane, pokazalo je
ispitivanje.

Gotovo svi se slažu da hrana na deklaraciji treba biti označena
ako potiče od genetski modificirane životinjske ili biljne vrste, što je
odgovorilo 9 od 10 ispitanih.

No u SAD-u propisi ne traže da se ta hrana posebno označava,
osim ako postoji stvarno važna razlika između normalne i modificirane
hrane, koja primjerice može izazvati alergijske reakcije kod nekih
ljudi.

Primjer je genetski modificirani losos o kojem ovih dana
odlučuje američka Uprava za hranu i lijekove (FDA). Kod normalnog
atlantskog lososa u umjetnom uzgoju, hormon rasta izlučuje se oko pola
godine, a kod genetski modificiranog cijelu godinu, pa raste dvostruko
brže. No, u prvim nalazima FDA je utvrdio da nema materijalnih razlika
između mesa običnog i modificiranog lososa, pa se ne očekuje da će
agencija tražiti da u prodaji ima posebnu naljepnicu ako odobri njegovu
konzumaciju, navodi NPR.

Odgovori na pitanje biste li jeli genetski modificiranu hranu, razlikuju se ovisno o vrstama hrane.

Čak 60 posto ispitanih kazalo je da bi jeli GMO ako je riječ o
povrću, voću i žitaricama, genetski modificirano meso jelo bi 38 posto, a
ribu 35 posto ispitanih.

GMO ribe još nema na američkom tržištu, no žitarice i povrće je
teško izbjeći od sveprisutnog kukuruza i soje do rajčica, jer je FDA već
odobrio konzumaciju širokog spektra GMO namirnica.

Ukupno, oko dvije trećine ispitanih reklo ja da to zna. Više od
80 posto ispitanih s visokom naobrazbom kazalo je da je svjesno
prisutnosti te hrane na tržištu, dok samo 45 posto onih sa srednjom ili
osnovnom školom zna za to.

Oznake