Foto: press Rijeka 2020
Foto: press Rijeka 2020

Voditeljica gastronomskog programa je masterchefica
Srđana Jevtić, dok će hranu na festivalu pripremati udruge nacionalnih manjina
Rijeke i Primorsko-goranske županije te Riječani i Riječanke porijeklom iz
cijelog svijeta od Filipina, Indije, Trinidada i Tobaga, Madagaskara, Italije,
Češke i mnogih drugih. Romska šnicla, bosanski lonac, Pancit Palabok – filipinski
rezanci s kozicama, nonin jačmik, turli tava, baklava, bamije, indijski Shahi
Paneer, Coo-Coo jelo karakteristično za karibsko podneblje, slovačke njokice s
kajmakom i prženom pancetom ili prave talijanske lazanje koje će pripremiti
Zajednica Talijana Rijeka samo su neka od brojnih jela koje će posjetitelji
moći kušati na Porto Etnu – festivalu svjetske glazbe i gastronomije.

Pridružili se i riječki ugostitelji 

Multikulturalnom duhu Luke različitosti
pridružuju se i riječki ugostitelji, koji pozivaju sve na uživanje i otkrivanje
novih mirisa i okusa. Posebno izdanje manifestacije Ri gastro, posvećene promoviranju
gastronomskih tradicija i kultura zemalja čije manjine žive u riječkom kraju,
koju organiziraju Europska prijestolnica kulture i riječki ugostitelji, uvod je
u Porto Etno – festival svjetske glazbe i gastronomije. Riječki ugostitelji u
svojim će restoranima i konobama od 2. do 8. rujna pripremati jela po autohtonim
recepturama stanovnika riječkog kraja, porijeklom iz raznih dijelova
Europe i svijeta.

Raspored gastro sajma Porto Etna – festivala
svjetske glazbe i gastronomije dostupan je OVDJE.

Besplatan ulaz na gastronomski dio festivala

Ulaz
na gastronomski dio festivala je slobodan, a posjetitelji će degustacijske
porcije tradicionalne hrane moći kušati po cijeni od 10 kuna. U petak, 6. rujna, nacionalne manjine kuhat će na Trgu 128. brigade HV-a od 18 do 21 sat, a u 19 i 30
sati proglasit će se dobitnike nagrada u Natječaju za najbolji zaboravljeni
kuharski recept koji žiriraju chefovi Stevo Karapandža i Srđana Jevtić.

U subota, 7. rujna, nacionalne manjine kuhat će kao i
prvoga dana na Trgu 128. brigade HV-a od 12 do 17 sati.

POP UP gastro, glazbeni
i cirkuski program na centralnoj riječkoj tržnici i u Kazališnom parku održat
će se u nedjelju, 8. rujna od 10 do 14 sati.  Za posjetitelje će kuhati chefica Srđana
Jevtić, a za izvrsni glazbeni program zaduženi su JeboTon ansambl i EtnoRom.

U
programu sudjeluju Zajednica Talijana Rijeka, Srpsko kulturno
društvo “Prosvjeta” – Pododbor Rijeka, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca
„Rušnjak“ PGŽ, Ruski dom – Udruga ruske nacionalne manjine u PGŽ-u, Matica
Slovačka Rijeka, Zajednica Albanaca PGŽ, Zajednica Albanaca otoka Krka, Makedonsko
kulturno društvo „Ilinden“, Demokratska zajednica Mađara PGŽ, Češka Beseda
Rijeka, Slovenski dom – KPD “Bazovica”, Udruga zajednica naroda Bosne i
Hercegovine, Bošnjačka nacionalna zajednica, expats Rijeka – Trinidad i Tobago,
Madagaskar, Indija, Filipini, Sjedinjene Američke Države i Ri gastro.

Sve o glazbenom dijelu Porto Etna i rasporedu programa dostupno je OVDJE.