Na
današnjoj press konferenciji izdvojeno je kako će u projektu sudjelovati sedamdesetak
studenata Sveučilišta u Rijeci koji će raditi na stvaranju inovativnih rješenja
za probleme bacanja i nedovoljnog doniranja hrane.

Prema
riječima voditeljice projekta Ane Bobinac ove dvije teme su usko povezane, pri
čemu bi olakšavanje doniranja hrane ublažilo njeno bacanje, a goruće pitanje na
koje će studenti i ostali sudionici pokušati pronaći rješenje je distribucija i
transport hrane, posebice kada su u pitanju proizvođači i trgovci. U Hrvatskoj
se prema istraživanjima baci oko 400 tisuća tona hrane godišnje, a
senzibiliziranje mladih ljudi ključno je za smanjenje te brojke. „Društveno
korisno učenje je metoda kojom studenti razvijaju svijest o društvenoj
problematici, pokazuju trenutna te stječu nova znanja“, rekla je Bobinac te
pozvala studente da se jave za sudjelovanje na projektu.

Nenad Vretenar s
Ekonomskog fakulteta u Rijeci istaknuo je kako je suradnja ovih aktera nastala
u uspješnoj borbi za ukidanje PDV-a na doniranu hranu, kao i da osnovna ideja
njihovog rada ostaje smanjenje broja siromašnih i gladnih ljudi. Vretenar je naveo
prijeku potrebu za kreiranjem sustavnog rješenja na nacionalnoj razini i
nadodao kako će studenti u sklopu projekta moći raditi niz društveno-korisnih
aktivnosti kao što je volontiranje u socijalnoj samoposluzi ili izradu istraživanja
i znanstvenih radova na ovu temu.

Ema Murić iz Centra za
kulturu dijaloga najavila je centralni događaj projekta – međunarodnu konferenciju na temu prekomjernog bacanja i nedovoljnog doniranja
hrane koja će se održati 8. i 9. lipnja u Rijeci u organizaciji Centra, Sveučilišta i društva Rijeka
2020, realizatora projekta Europske prijestolnice kulture. Prema najavi,
sudjelovat će brojni gosti čiji se rad veže uz hranu i njenu distribuciju, a u
lipnju slijede i volonterske akcije za studente poput rada na urbanim vrtovima
ili kuhanja s azilantima.

U planu projekta navedeni
su i izrada web stranice, održavanje radionica i konferencija, te odlazak studenata
u Europski parlament u suradnji s eurozastupnicom Biljanom Borzan, članice
tamošnjeg Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane. Također, najavljeno
je i formiranje programa cjeloživotnog učenja na temu pravilnog zbrinjavanja
hrane pri Ekonomskom fakultetu.

Sredstva namijenjena za
projekt „Hrana i zajednica“ iznose nešto više od milijun kuna od kojih je čak
85% financirano iz Europskog socijalnog fonda, a ostatak je podržao Ured za
udruge Vlade RH.

Više informacija o konferenciji, ali i o projektu može se
dobiti putem Facebook stranice projekta Hrana i zajednica