Smokva

Turisti i 
posjetitelji  moći će kušati
svježe, zelene smokve, suhe smokve uz domaću rakiju, raznovrsne kolače od smokava,
ali i nezamislive kombinacije jela i smokava u maštovitim kreacijama.

Smatra se kako je smokva bila jedna od prvih biljaka koje su
bile kultivirane za ljudsku ishranu. Uz njezina ljekovita svojstva, slobodno je
možemo nazvati hraniteljicom naših predaka. Manifestacijom „Dani smokava“  žele se prikazati najkvalitetniji proizvodi
od smokava koji dolaze s obiteljskih gospodarstava otoka Krka, a takvi su
proizvodi ujedno i najtraženiji. Ugostiteljska ponuda, također nastoji iz
godine u godinu ponuditi sve više gastronomskih užitaka baziranih na otočnim
poljoprivrednim proizvodima.

Gastronomski specijaliteti spravljeni po izvornoj recepturi
moći će se kušati u ugostiteljskim objektima u gradu Krku, Milohnićima, Puntu,
Vrbniku, Njivicama, Šilu, Klimnu te u Malinskoj.  Smokva se najčešće konzumira svježa, no
izvrsno se sljubljuje s tradicionalnim jelima u režiji kreativnih krčkih kuhara
i slastičara.

 

Dođite na dane smokava i provjerite zašto je zlatni otok Krk
destinacija zlatnih užitaka (napomena: smokvu su nekad ugledni rimljani zvali
“zlatni užitak” zbog raznorazne ljekovitosti)

 

Turistička zajednica otoka Krka Vas poziva da svojim
dolaskom uveličate manifestaciju „Dani smokava“, dobro došli!