Degustacija kvarnerskih delicija i Gala balet kao najava Ri gastro dana posvećenih srdelicama i trešnjama

Dani
gastronomije Srdela je IN i Tjedan trešanja predstavljeni su na terasi jednog
od partnera manifestacije, Restorana hotela Continental, a o onome što nas čeka
u sljedeća dva tjedna govorili su voditeljica razvoja proizvoda Turističke
zajednice grada Rijeke Ines Boban-Štiglić, direktor hrane i pića Jadran
hotela d.d. Rijeka Dalibor Maletić i koordinatorica projekta Ri gastro Tatjana
Babić Tomić.
Konferenciji je prisustvovao
i ravnatelj Baleta HNK Ivana pl. Zajca Balazs
Baranyai
koji je najavio premijeru
predstave Gala balet, najljepši ulomci klasičnog i suvremenog repertoara za 24.
svibnja, kojoj će uvod biti degustacija kvarnerskih delicija ispred
zgrade kazališta.

Ri
gastro krajem mjeseca svibnja pod svjetla reflektora postavlja u isto vrijeme
skromnu i veličanstvenu srdelu. Zovu je miljenicom ribara, kraljicom mora, a
živi je i plivajući dokaz da namirnice ne moraju biti skupe da bi bile zdrave. Srdela
na menije ugostitelja Rijeke i okolice uskače
od 24. do 31. svibnja,
koji će nam u tjedan dana pokazati svu raskoš finih kreacija na temu ove male
ali vrijedne ribe.

Degustacija kvarnerskih delicija i Gala balet kao najava Ri gastro dana posvećenih srdelicama i trešnjamaZa sam
početak, 24. svibnja očekuje nas degustacija
kvarnerskih delicija
i Vrbničke Žlahtine
Toljanić ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca, u
suradnji s Gourmet pričom Opatijske
rivijere i Rijeke. U prekrasnom ambijentu ispred zgrade riječkog
kazališta, ove će se dvije gastronomske priče spojiti u jednu i svima
prisutnima ponuditi cijeli niz finih, autohtonih, mirisnih zalogaja. Prodaja
zalogaja će, kao i do sada, biti humanitarnog karaktera, a sav je prihod
namijenjen Socijalnoj samoposluzi. Za zvučnu podlogu zadužen je duo
Alba&Leo, a nakon degustiranja kvarnerskih delicija, HNK Ivana pl. Zajca
zove na premijeru predstave Gala balet, najljepši ulomci klasičnog i suvremenog
repertoara.

Ri
gastro – Srdela je IN nakon ovakvog finog uvoda seli u restorane i konobe, a
čim završi njihova vladavina, na njihovo mjesto uskaču nove zvijezde – 31.
svibnja kreće Tjedan trešanja i traje sve do 7. lipnja
. Trešnja kao jedno
od prvih voćki koje navještava ljeto, najukusnija je sredinom lipnja, upravo u
vrijeme proslave sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke. Kao biljke, trešnje spadaju
u porodicu ruža, a u skladu s tim u svojem će tjednu krasiti, izvana i iznutra,
najrazličitije slatke kreacije.

Srdela
i trešnja zajednički nam donose i puno edukativnih programa – kuharske
radionice već poznatih gastro-majstora iz Stancije Kovačići i Bistro slastičarne
Cukerin te tečaj jednih novih, ali kuharski jakih partnera – riječke KuHarmonije. Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka i ovog puta
zabavlja najmlađe uz program „Psst… priča“ i prigodnu, posve riječku, slikovnicu autora Velida Đekića i Ivana
Miškovića. 

U Ri
gastro – Srdela je IN / Tjednu trešanja sudjeluju:
Bistro A modo mio,
Restoran Aerosteak, Bistro Conca d’Oro, Bistro La Rose, À la carte Restaurant
Kamov, Konoba Blato, Konoba Feral, Konoba Nebuloza, Konoba Na kantunu,
Restaurant Molo longo, Stancija Kovačići, Restoran hotela Continental, Bar Bar,
Belgian Beer Café – Brasserie As, Restoran konoba Municipium, Restoran Botel
Marina, Restoran Morčić, Konoba Tarsa, Bistro Placa 51, Bistro Mornar, Restoran
Porto Grillo, Konoba Borik, Bistro slastičarna Cukerin, Ebba’s Cuisine,
Gelateria Corso, Restoran Ronjgi, Gospoja PZ Toljanić.

Degustacija kvarnerskih delicija i Gala balet kao najava Ri gastro dana posvećenih srdelicama i trešnjama▪ 7
namirnica – 7 dana – 7 Ri gastra ▪
U 2016. godini Ri gastro dani održavaju se u
sedam termina i svaka od odabranih sezonskih namirnica zvijezda je u svojih
tjedan dana – šparoge, srdele, trešnje, smokve, lignje, bakalar i čokolada.
Ugostitelji grada Rijeke i okolice u tih će 7 prigoda u trajanju od 7 dana
pokazati svu raskoš zadanih 7 namirnica, njihovu uporabnu vrijednost,
maštovitost u pripremi, tradicionalne i posve nove recepte te cijelu paletu
finih okusa koji potječu od samo jedne, male, ali beskonačno vrijedne sezonske
namirnice.

Primarni
cilj manifestacije Ri gastro bio je i ostao očuvanje tradicije prehrane naših
starih i njeno vraćanje na jelovnike domaćinstava i restorana. Organizaciju
potpisuju Turistička zajednica grada Rijeke uz potporu Grada Rijeke, u suradnji
s ugostiteljima Rijeke i okolice te Turističke zajednice Općine Viškovo.


PROGRAM

24.5. Gourmet priča Opatijske rivijere i Rijeke –
degustacija kvarnerskih delicija i Vrbničke Žlahtine Toljanić
, ispred zgrade HNK Ivana pl. Zajca, od 18.30 do 21 sat (u slučaju kiše odgađa se na 27.5.)

Glazbeni program:
Alba i Leo

Sav prihod od prodaje
jela namijenjen je korisnicima Socijalne samoposluge (1 kupon/zalogaj – 10 kn)

Gala balet – premijera, najljepši ulomci klasičnog i suvremenog repertoara, HNK Ivana pl. Zajca,
u 19.30 sati

 

28.5. Tečaj pripreme srdela, KuHarmonija, u 10
sati

Cijena 125,00 kn

Broj mjesta je
ograničen, prijave na 091 581 9589

 

1.6. Gastro radionica, Stancija Kovačići, u 18 sati

Cijena 200,00 kn

Broj mjesta je ograničen, prijave do 31.5. na 091 592 7678

 

2.6. Psst… priča: Mala papalina, Gradska knjižnica
Rijeka – Dječji odjel Stribor, u 10.30 sati

Riječka slikovnica autora Velida Đekića i Ivana
Miškovića – ilustrirana priča za najmlađe čitatelje o maloj, veseloj, brbljivoj
i radoznaloj ribici, papalini Lini.

Namijenjeno djeci od 4 do 7 godina

Sudjelovanje
uz prethodnu najavu na 211 573 ili stribor@gkri.hr

 

6.6. Radionica izrade slastica za djecu, Bistro
slastičarna Cukerin, u 18 sati

Cijena 20,00 kn po
djetetu

Broj mjesta je ograničen, prijave na 051 444 950

 

Više
informacija i menije ugostitelja možete pronaći na stranici rigastro.visitRijeka.hr.