Na konferenciji će se kroz predavanja, izlaganja i radionice govoriti o održivoj
lokalnoj proizvodnji, distribuciji hrane te povezivanju proizvođača i kupaca
kroz lance kratke opskrbe i solidarne modele međusobne podrške.

Konferencija koja započinje u petak u 14.00 sati okuplja znanstvenike iz područja
okoliša, ekonomiste razvoja, nutricioniste, agronome i sociologe, kao i iskusne
pripadnike civilnog društva i društvenih pokreta. Ulaz na konferenciju slobodan
je i otvoren za sve zainteresirane posjetitelje i sve građane (izuzev u
posljednjem radioničkom dijelu, u subotu navečer, za koji se potrebno unaprijed
prijaviti).

Ekološka proizvodnja hrane, zadruge, urbani vrtovi…

Na konferenciji će se predstaviti lokalne i globalne inovativne i održive metode i
trendovi u ekološkoj proizvodnji hrane,
a razgovarat će se o strategijama
osiguravanja prehrambene samoodrživosti grada i susjedstva kroz promjene
legislativa te načinima samoorganiziranja grupa građana. Cilj konferencije
je predstaviti alternativne načine osiguravanja održivog lokalnog prehrambenog
sustava
– gerilske inicijative, zadruge i male mjesne vrtove, te kreativne
načine educiranja i uključivanja šire lokalne zajednice u lanac proizvodnje i
opskrbe. Dio programa bavit će se pitanjem kako pronaći te zagovarati javne
površine za izgradnju vrtova i voćnjaka
, u kontekstu u kojem gradovi imaju
sve važniju ulogu u rješavanju izazova povezanih s globalnim prehrambenim
sustavima poput dostupnosti zdrave hrane za sve, ublažavanja klimatskih
promjena, borbe protiv epidemije pretilosti i zaštite ruralnog života.

Program prvog dana Retoxa je diskurzivan, a sastoji se od
niza izlaganja i javnog panela s diskusijom. U subotu, drugog dana, u sklopu
organiziranog posjeta, posjetitelji će obići neke od riječkih urbanih vrtova,
školske i terapijske vrtove, GSR centre distribucije i eko tržnice. Bit će
održana i radionica za članove inicijativa koje se bave hranom, urbane vrtlare
i aktiviste. Cjelokupni program je javan i besplatan za sve građane.

Gostovanje agroekologa iz Međunarodnog vijeća
stručnjaka za sustave održive hrane

Na Retox konferenciji prvi će dan gostovati Franceso Ajena, agroekolog iz
Međunarodnog vijeća stručnjaka za sustave održive hrane (IPES-Food). IPES-Food
radi na reformi prehrambenog sustava kroz istraživanje usmjereno na politiku i
izravno uključivanje u procese politika diljem svijeta. Francesco Ajena
trenutno radi kao savjetnik za politiku poljoprivrede, zdravstva i prehrane
belgijske stranke francuskog govornog područja. Od 2015. do 2017. radio je za
Europsku zelenu stranku a staž je odradio u Amnesty Internationalu i Europskoj
koordinaciji La Via Campesina.

Konferencija okuplja i riječke aktiviste u polju zagovaranja, edukacije i proizvodnje
lokalne hrane: Grupa solidarne razmjene (GSR), Tranizicijska inicijativa
Rijeka, Udruga Eko Kvarner / Slow food Liburnia
. Na konferenciji će
sudjelovati i organizacije koje se bave distribucijom zdrave hrane, kao što su Centar
autohtonih proizvoda Primorsko-goranska Kašetica,
te Mreža hrane,
platforma čiji je cilj izgradnja učinkovitog nacionalnog sustava doniranja i distribucije
hrane u Hrvatskoj. Kako bi se građane upoznalo s mogućnostima javno-civilnih
suradnji te s ciljem usustavljivanja održivog lokalnog prehrambenog sustava, na
konferenciji sudjeluju i predstavnici gradskih vlasti i županijskog Centra
za poljoprivredu i ruralni razvoj
, te predstavnici Rijeka Plus d.o.o.

Organizirani obilasci vrtova

Kako bi se građane upoznalo s postojećim dobrim praksama
u Rijeci, drugi dan konferencije, 12. listopada, planiran je terenski posjet
vrtovima i distribucijskim centrima.
Zainteresirani građani mogu prostore u
subotu posjetiti u sljedećim terminima: 10:30-12h Školski vrt OŠ Gornja
Vežica
(Gornja Vežica 31, 51000, Rijeka), 15-15:30h Centar autohtonih
proizvoda Kašetica
(Krojačka 1, na prvom katu Primorske kuće) i 16-17h Prvi
riječki zajednički urbani vrt
(Brašćine, nedaleko ulice Zeleni put,
sjeverno od riječke zaobilaznice).

Program će završiti interaktivnom radionicom za članove
inicijativa koje se bave hranom, koju će voditi Francesco Ajena (IPES-Food). Radionica
je ograničena je na 30 osoba te su prijave (uz kratko obrazloženje motivacije
za sudjelovanje) obavezne na rihub.info@rijeka2020.eu.

Programi koji se provode u prostoru RiHuba u okviru projekta
Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture promoviraju ekološku održivost,
demokratsko i pravedno društvo te oblikuju aktivnu lokalnu zajednicu kroz
međunarodno umrežavanje i predstavljanje inozemnih progresivnih dobrih praksi iz
polja civilnog i zelenog angažmana. Ovako osmišljene aktivnosti programa
služe kao alat za stvaranje trajnih mreža suradnje koje će postojati i nakon
2020. godine i biti najveća ostavština samog projekta Rijeka 2020 – Europska
prijestolnica kulture.

Cjelokupni program i raspored satnice dostupan je na https://rijeka2020.eu/dogadjanja/retox-lokalna-hrana-i-odrzivost/