Ukusne
delicije od trešnje moći će se probati u restoranu hotela Continental,
restoranu hotela Best Western Jadran, restoranu Gric&Guc, konobi
Blato 1902, konobi Feral, Mexican cantini Bodega, Grand hotelu Bonavia
te Kavani hotela Neboder, dok će se u restoranu Arca Fiumana održavanja
predavanja.
Gastro dani “Vrijeme je za trešnju” idejni su
nastavak nedavne manifestacije vezane uz srdele, sa ciljem očuvanja
tradicije mediteranske prehrane i njezina vraćanja u jelovnike naših
domaćinstava i restorana.
Sva istraživanja dokazuju, da osobe
koje se redovito hrane namirnicama ovog podneblja, u pravilu dulje žive,
a njihove prehrambene navike su korištenje ribe umjesto mesa, maslinova
ulja umjesto margarina i drugih zasićenih masnoća, te obilje povrća i
voća.
Voće je vrlo važna namirnica, neophodna za pravilno
odvijanje niza procesa u organizmu, a među prve vjesnike ljeta ubraja se
trešnja, kojoj od davnina pridaju višestruka ljekovita svojstva, u
novije vrijeme i znanstveno dokazana. Tako se upotrebljavaju njezin
ukusan plod, peteljke, sjemenke iz koštica, čak i smola iz kore.
Na
trećem je mjestu među voćem po učinku snjižavanja kolesterola u krvi,
protuupalna je i antikarcinogena djelovanja, štiti naše srce i zglobove,
pročišćava krv, podiže energiju i raspoloženje, a zahvaljujući visoku
udjelu antioksidansa, dospjela je na popis 25 namirnica, koje usporavaju
proces starenja.
Osim iz zdravstvenih razloga, trešnje su već
tisućljećima cijenjene i u gastronomiji, a vrhunac zrelosti i okusa
postižu sredinom lipnja, u vrijeme proslave Sv. Vida, zaštitnika grada
Rijeke, kada će se moći kušati slastice, ali i slana jela s trešnjama –
po popularnim cijenama – u slijedećim ugostiteljskim objektima (izdvajen
samo dio ponude):
- Restoran hotela Continental, Šet. A. K. Miošića 1, tel. 372 008, od 10 do 22 sata
Pohani sir camembert s karameliziranim trešnjama + čaša merlota 25 kn
Svinjski odrezak punjen mozzarellom i trešnjama + vranac barrique 40 kn - Restoran hotela Best Western Jadran,Šet. XIII divizije 46, tel. 216 600, od 17 do 22 sata
Juneća pisanica u slatko-pikantnom umaku od trešanja + prilog 75 kn
Kocka od trešanja 10 kn - Restoran Gric & Guc, Dolac 8 b, tel. 319 043, od 11 do 23 sata
Pureći odrezak u umaku od crnog vina i trešanja + prilog 28 kn
Pohane trešnje s amarettom 15 kn - Konoba Blato 1902,Titov trg 8/c, tel. 336-970, od7 do 22 sata
Pašticada s trešnjama i domaćim njokima 40 kn
Voćna salata s trešnjama i šlagom 15 kn - Konoba Feral, Matije Gupca 5, tel. 212 274, od9 do 22 sata
Crni rižoto + domaća pita od trešanja i čaša vina 35 kn
Bakalar na gulaš + domaća pita od trešanja i čaša vina 35 kn - Mexican cantina Bodega, Ivana Zajca 10, tel. 335 759, od10 do 23 sata
Asado
de Pollo Frida Kahlo (pileći medaljoni s ananasom i trešnjama u bijelom
umaku + njoki)
29 kn
Apanada Mariott (tortilja punjena slatkim sirom i trešnjama) 20 kn - Grand hotel Bonavia – Caffe Dante, Dolac 4, tel. 357 100, od 07 do 21 sat
Tart od čokolade i trešanja 12 kn
Desert u čaši s trešnjama 12 kn - Kavana hotela Neboder, Strossmayerova 1, tel. 493 296, od 07 do 22 sata
Sušačka torta od trešanja + topli napitak 14 kn
Kocka od trešanja + topli napitak 14 kn
Predavanja Zaštitnici na pijatu
Uz
ukusnu gastronomsku šetnju Rijekom, posjetitelji će moći više doznati o
ljekovitosti trešnje i ostalim zaštitnicima na pijatu, te kako
pravilnim odabirom hrane poboljšati svoje zdravlje, a stručna predavanja
će se održavati na riječkoj rivi u iznimnom ugođaju restorana (broda) Arca Fiumana u 18 sati – ulaz slobodan!
- utorak, 14. lipnja: Trešnja – prirodan i djelotvoran detoksikant organizma
Predavač: Ivan Lesinger, homeopat
Degustacija vegetarijanskih slijedova s trešnjama restorana Riva iz Plomina uz vina Tomaz iz Motovuna. - srijeda, 15. lipnja: Debljina danas – lice i naličje
Predavač: doc.dr.sc. Alen Ružić, internist-kardiolog - četvrtak, 16. lipnja: Hranom do boljeg zdravlja
Predavač: dr.sc. Darija Vranešić Bender, nutricionista
Medijski pokrovitelji manifestacije: Radio Rijeka i časopis za kulturu stola Iće & piće.
Podijeli na društvenim mrežama