Riba, Sardina, Srdela

Način
prehrane naših starih preporučuje se diljem svijeta i uvrštava u
jelovnike renomiranih restorana, a jedno od temeljnih obilježja
Mediterana je redovito konzumiranje ribe, posebice plave. Pri tome se u
svijetu sve više govori o takozvanoj kraljici mora – srdeli, ribi koja
je othranila niz generacija, no kod nas je nepravedno podcijenjena zbog
česte zablude, da je cijena namirnice jamstvo njezine kvalitete. Mnogi
prema njoj imaju i neutemeljen otpor, zbog visokog udjela masnoće, iako
je riječ uglavnom o nezasićenim masnim kiselinama (najpoznatije su
omega-3), neophodnim za održavanje zdravlja, jer ih ljudski organizam ne
može sam stvoriti.
 
Gastro dani počinju u srijedu, 4.svibnja,
kada će se od 11,00 do 12,30 sati na Korzu ispred Radio Rijeke,
promovirati programa degustacijom jela od srdele na štandovima
ugostitelja, uz sudjelovanje učenika Ugostiteljske škole Opatija.
 
Manifestacija
se nastavlja pripremom srdela na poznate, zaboravljene, ali i nove
načine po popularnim cijenama u ugostiteljskim objektima, a u nastavku
se navodi samo dio tematske ponude:

  • Konoba Blato 1902, Titov trg 8/c, tel. 336-970, od 7 – 22 sata
    Brodet od srdela s palentom – 25 kn
    Složenac od srdela, krumpira i rajčica + miješana salata – 25 kn 
  • Konoba Feral, Matije Gupca 5, tel. 212 274, od 9 – 22 sata
    Srdela na žaru (400 g bruto) – 14 kn
    Marinada od srdela na bijelo – 25 kn 
  • Mexican cantina Bodega, Ivana Zajca 10, tel. 335 759, od 10 – 23 sata
    Ceviche Fiume (fileti srdele marinirani u soku limete s povrćem i mexičkim krumpirom) – 28 kn
    Burrito los Amigos (rolana zapečena tortilja punjena filetima srdele i povrćem, enchilada umak, mexička riža i sir) – 28 kn 
  • Restoran Gric & Guc, Dolac 8 b, tel. 319 043, od 11 – 15 i 19 – 22 sata
    Srdele na lešo u maslinovu ulju s prilogom – 28 kn
    Pržene srdele u sezamu s krumpir salatom – 28 kn
  • Restoran hotela Continental, Šet. A. K. Miošića 1, tel. 372 008, od 10 – 22 sata
    Šurlice prelivene umakom od srdela + čaša vina – 30 kn
    Pržene srdele u bijelom vinu sa sokom od naranče + čaša vina – 30 kn 
  • Restoran hotela Best Western Jadran, Šet. XIII divizije 46, tel. 216 600, od 17 – 22 sata
    Baguetti s tartarom od slanih srdela – 30 kn
    Odrezak od tune u umaku od srdela i kapara – 60 kn 

 

Promišljanje
o prehrani, prije svega u smislu zdravlja, no dakako i financija, nužno
je u suvremenom stilu života. Utjecaj hrane na zdravlje čovjeka utvrđen
je davno, stoga je navedena gastro manifestacija obogaćena i
edukativnim programom – predavanjima “Srdela i…”, na kojima će se od
stručnih predavača moći doznati zašto je plava riba nezaobilazna
namirnica u zdravoj prehrani, kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje i
izbjeći zablude na policama supermarketa, za strastvene ribolovce,
profesionalne kuhare, ali i ambiciozne amaterske kuhare namijenjena je
radionica soljenja srdela, a poznavanje osnova o vinu i pravi odabir uz
jelo, dio su današnje opće kulture.
 
Predavanja će se održavati na riječkoj rivi u posebnom ugođaju restorana (broda) Arca Fiumana – ulaz slobodan:

  • srijeda,
    4. svibnja: sol, radionica soljenja srdela i degustacija ribljih
    proizvoda tvrtke Krajani, u 18 sati. Predavač: Ivan Franolić.
  • četvrtak,
    5. svibnja: plava riba – nezaobilazna namirnica u zdravoj prehrani, u
    18 sati. Predavač: dr.sc. Sanja Vidaček, Prehrambeno-biotehnološki
    fakultet u Zagrebu.
  • petak, 6. svibnja: maslinovo ulje,
    kako prepoznati kvalitetno maslinovo ulje, te kakvo nam nude
    supermarketi, u 18 sati. Predavač: mag.ing.agr. Ivana Radić, Agronomski
    fakultet u Zagrebu.
  • subota, 7. svibnja: vino – uvod u svijet vina i degustacija Capo vina, u 14 sati. Predavač: sommelier Branko Muždeka.