• zelena
    salata
  • poriluk
  • rukola
  • crveni
    luk
  • tunjevina
  • rajčica
  • masline
  • kiselo
    vrhnje (12%)
  • svježi
    bosiljak (ili u vrećici)
  • origano
  • sol
    (po potrebi)
  • maslinovo
    ulje (po potrebi)

 

Želim vam pojasniti neke detalje oko sastojaka; bosiljak je
bolji ako je svjež, ima jaču aromu i možete upotrijebiti veće komade, a cijelu
biljku možete kupiti u nekom od trgovačkih centara za 10-ak kuna. Sol i
maslinovo ulje dodajete „po guštu“, mada vam nisu neophodni zbog tunjevine čije
ćemo ulje iskoristiti. Kiselo vrhnje od 12% je rijeđe od onog koje ima 20%
masti.

Nakon pranja, zelenu salatu narežite ili iskidajte na manje komade i iskoristite
kao podlogu na tanjuru. Na nju dodajte malo poriluka od kojeg ćete narezati bijeli, ali i malo zelenog dijela.
Red je za listove rukole, zatim malo
crvenog luka. Na to dodajte tunjevinu koju ćete viljuškom usitniti
dok ju vadite iz konzerve i izliti malo ulja u kojemu je plivala (bolje rečeno
plutala – odavno je ona isplivala svoje). Na tunjevinu dodajte red sitno
narezane rajčice i sitno narezanih maslina bez koštica. Kao završni sloj
žličicom razbacajte vrhnje i
ukrasite bosiljkom i origanom; dvama začinima koji se
odlično nadopunjuju u morskoj kuhinji. Maslinovo ulje i sol možete također
dodati na vrhu. E voila, vaše predjelo je gotovo. Preporučam kvalitetno ili
vrhunsko bijelo vino uz to. Pošto studenti ne raspolažu vlastitim financijama,
Chardonnay (kvalitetno vino) porečke Lagune je pitko i poprilično dostupno.
Dobar tek!

Oznake