U četvrtak, 7. prosinca, na Korzu se održale promocija posljednje dvije epizode serije Ri gastro događaja – dana bakalara i čokolade, koja se održavaju od 7. do 21. prosinca. Sav prihod od zalogaja koji su pripremili riječki ugostitelji prodavao se po cijeni od 10,00 kn i namijenjen je Socijalnoj samoposluzi. Humanitarnoj akciji ove se godine pridružilo 20 ugostitelja.

Ri gastro osim humanitare i ima još jednu svrhu, a to je promocija zdrave, mediteranske prehrane. U to zasigurno spadaju i jela od bakalara (lat. Gadus morhua), bijele ribe blaga okusa i izvrsna nutritivna
profila. Naime, jedan
kilogram sušenog bakalara ima istu energetsku vrijednost kao pet kilograma svježe
ribe. Također nema aditiva ni konzervansa i lako se probavlja, što ga čini zdravom i
kompletnom namirnicom, a uz to u tijelu potiče sintezu serotonina – hormona
zaslužnog za bolje raspoloženje.

U četvrtak, 7. prosinca, na Korzu se održale promocija posljednje dvije epizode serije Ri gastro događaja – dana bakalara i čokolade, koja se održavaju od 7. do 21. prosinca. Sav prihod od zalogaja koji su pripremili riječki ugostitelji prodavao se po cijeni od 10,00 kn i namijenjen je Socijalnoj samoposluzi. Humanitarnoj akciji ove se godine pridružilo 20 ugostitelja. Osjećaj ugode izaziva i čokolada, nakon čijeg konzumiranja se u našem organizmu oslobađaju endorfini, takozvani hormoni sreće. Jedna
kockica kvalitetne tamne čokolade navodno sadrži jednaku količinu antioksidansa kao i čaša
crvenog vina. Zahvaljujući svojoj pomorskoj i trgovačkoj
povijesti, Rijeka ima poveznicu sa čokoladom puno posebniju od samog uživanja u
njoj. Naime, još davne 1896. godine otvorena je velika Riječka tvornica kakaa i
čokolade, prva na području ovog dijela Europe, koja je proizvodila razne čokoladne
poslastice, sve do pred kraj Drugog svjetskog rata, kada je zatvorena. 

U Ri gastro – Tjednu bakalara i Tjednu čokolade
sudjeluju: Konoba Blato, À la carte Restaurant Kamov,
Konoba Nebuloza, Konoba Ribica, Restoran Dina, Konoba Na kantunu, Belgian Beer
Café –
Brasserie As, Restoran hotela Continental, Restoran Porto Grillo, Restoran
Botel Marina, Konoba Fiume, Bistro Conca D’Oro, Bistro pizzeria Maslina na
Zelenom trgu, Bistro restoran Kostrenka, Restoran Gardens, Restoran Mladenka,
Restoran Molo longo, Bistro La Rose, novootvorena Primorska konoba te Cacao
Coffee & Sweets Bar.

Kako je bilo na Korzu, pogledajte u prilogu.