Khachapuri

Osnovni recept:

  • Brašno
  • Suhi kvasac – pola žličice
  • Sol – pola žličice
  • Kiselo mlijeko (Dukat) – 400 g
  • Gauda – 30 dkg
  • Mozzarella – jedan komad
  • Jaje – jedno
  • Putar

U posudu stavite dvije velike
šalice brašna i dodajte pola žličice suhog kvasca i pola žličice soli. Polako
ulijevate kiselo mlijeko te s vilicom miješate tijesto dok se ne počne odvajati
od posude. Tako dobivenu smjesu ostavite u zatvorenoj posudi sat vremena. U
međuvremenu naribajte sir Gaudu i Mozzarellu te dodajte jedno jaje kako bi se
sve povezalo. Nakon sat vremena uzmite pola tijesta i pola smjese. Rukama rastegnite
tijesto kao za pizzu, a sir položite u sredinu. Napravite vrećicu od tijesta te
ju dobro stisnete na vrhu jer ju zatim morate pritisnuti  kako bi dobili okruglu pogačicu. Zagrijte tavu
na laganoj vatri – bez ulja i bez
maslaca
, i stavite khachapuri
peći. Nakon otprilike pet minuta ga okrenite na drugu stranu. Ispečenu stranu
namažite maslacem. Isto tako ponovite s drugom stranom. Dobar tek!