Autor: Dorian Celcer
Industrijski i lučki grad Rijeka te turistička dama
Opatija dva su grada udaljena desetak kilometara, a spajaju ih isti
zaljev, zavičaj, povijesna sudbina i mentalitet stanovnika. Cijeli je
riječki prsten oduvijek živio u okrilju grada koji je kao luka donosio
nove vjetrove, ljude, ideje. Niti jedan lučki grad ne može biti
zatvoren, homofoban, okrenut samo sebi – svaka luka donosi i znači
živost, dinamiku, šarolikost naroda, jezika, običaja, hrane…
Opatijska škola riječku je priču o
multikulturalnosti nadopunila gastronomskom pričom, u čemu su ključni
bili učenici i njihovi učitelji koji su za ovu promociju kreirali brojna
jela, s posebnim naglaskom na tortu i prigodni koktel.
Tim riječima prisutne su pozdravile ravnateljica
Sibila Roth i profesorice hrvatskog jezika i književnosti Slobodanka
Orešković i Ivana Grandić, profesorice zaslužne za realizaciju ovog
programa. Na lijepim riječima domaćinima se zahvalio Ivan Šarar,
pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke, koji je istaknuo da u kulturu
nikako ne spada samo takozvana visoka umjetnost te da je kultura hrane
vrlo važan aspekt identiteta. “Gastronomsku kulturu nikako ne smijemo
zaboraviti ni zapostaviti jer ju konzumiramo svaki dan, a može nam
pružiti puno više od pukog unosa namirnica”, zaključio je Šarar.
Podijeli na društvenim mrežama