Šparoge

Rijeka bilježi sve bolje turističke
rezultate što zasigurno proizlazi i iz ovakvih manifestacija. Samo u prva tri
mjeseca ove godine, u usporedi s istim periodom lani, ostvaren je 35 posto veći
broj dolazaka turista, a vjerujem da će se trend povećanja broja gostiju
nastaviti i dalje – rekao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te je
dodao kako je siguran da će Ri gastro odnosno Tjedan šparoga u restorane i
konobe u Rijeci i okolici privući velik broj ljubitelja ove naše
delicije. 

Direktor Turističke zajednice grada Rijeke,
Petar Škarpa, predsjednica  radnog tijela za ugostiteljstvo Tanja
Babić Tomić i direktor Hotela Contintal Rijeka Damir Balenović prezentirali
su program Ri gastra – Tjedna šparoga. Uz 11 restorana i konoba koji će uTjednu
šparoga po povoljnim cijenama nuditi svoje gastro varijacije od šparoga, i
najmlađi će moći naučiti nešto o ovim šumskim delicijama u radionicama koje za
njih organizira Dječji odjel Stribor Gradske knjižnice Rijeka, dok će
kozmetički salon Dermis održati prigodnu radionicu i prezentaciju za one malo
starije. Ugostitelji koji sudjeluju  u Ri gastro – Tjednu šparoga su
Trattoria Riva’s, Kuća istarskog pršuta, Bistro La Rose, Konoba Blato, Belgian
Beer Café – Brasserie As, Restoran hotela Continental, Grand hotel Bonavia,
Konoba Na kantunu, Stancija Kovačići, Konoba Nebuloza i Ristorante
Spagho. 

Projekt Ri gastro pokrenut je iz želje da
turisti ali i građani grada Rijeke upoznaju Rijeku, pa i Kvarner s gastro
strane. Turistička zajednica grada Rijeke u suradnji s riječkim ugostiteljima
četiri puta godišnje organizira gastronomske tjedne kako bi se očuvala
tradicija prehrane koju su prakticirali naši stari te potaknulo njezino
vraćanje u jelovnike domaćinstava i restorana. Travanj tako nudi „Tjedan šparoga“,
mjesec lipanj rezerviran je za manifestaciju „Srdela je IN / Tjedan trešanja“,
u rujnu se uživa u specijalitetima od lignji i smokava, a u prosincu
ugostitelji po popularnim cijenama poslužuju tradicionalna i manje
tradicionalna jela od bakalara i nenadmašne čokolade.