Prodavačica Ribarskog obrta „Trilja“ kaže kako su Riječani
često kupuju ribu, i to više plavu. U plavu ribu spadaju tuna, losos, srdela,
inćun, papalina, skuša, šarun i druge stanovnice morskih dubina. Osim što je
plava riba jeftinija, zdravija je za kosti jer obiluje masnim kiselinama
omega-3, izvor je bjelančevina i vitamina te minerala kalcija, željeza, cinka i
kalija. Prodavačica Anka Matešić dodala je kako su za kosti posebno zdravi
hrskavičari – morski pas, mačka, raža i golub. Bijela riba ima nizak udio masti
te je skuplja.
Na riječkoj ribarnici ovih se dana ne mogu naći domaće
lignje jer, kako kaže gospođa Anka Matešić, sezona liganja traje od rujna u
siječnja. Naravno, riječ je o jadranskim lignjama, a na one uvozne ipak se može
naići. Tako, primjerice, Ribarnica „Mareta“ prodaje talijanske lignje po cijeni
od 120 kuna po kili.
Iako ponuda liganja nije velika, lignjuna ima dosta, a
njihova je prosječna cijena 30 kuna po kili. Iako su lignje i lignjuni slični
izgledom, lako ih se može razlikovati po jednoj stvari – peraji. Naime, lignjun
ima kraću glavnu peraju, dok se glavna peraja lignje proteže skoro po cijeloj
dužini ovog glavonošca.
Na riječkoj ribarnici mogu se vidjeti i mrkači i hobotnice,
a kako kažu iskusne prodavačice, mrkači (muzgavce) su najbolji na salatu, dok
je hobotnicu najbolje pripremati pod pekom.
Govoreći o cijeni po kilogramu ribe, dagnje se mogu naći u
prosjeku za 25 kuna, cipli i srdele za 30 kuna, mrkači 40 kuna, skuše 60 kuna,
oslići 70 kuna, kozice 80 kuna, a morski pas i hobotnica koštaju 100 kuna.
Nadalje, orade iz uzgoja stoje oko 80 kuna, dok se cijena onih „divljih“ kreće
od 180 do 200 kuna. Cijena škampa kreće se od 240 do 300 kuna.
Prodavačica Obrta za ribarstvo i trgovinu „Eol“ Marijana
Stevelić kaže kako je ovdje svaki radni dan drugačiji. „Krajem tjedna na
menijima obično bude riba tako da petkom bude veća gužva“, poručila je gospođa
Stevelić i potvrdila kako naši sugrađani više kupuju plavu ribu, dok se od
bijelih riba često traži oslić. Mnogi kažu kako je ovo „riba za bolesnike“ i
djecu, no istina je kako ova riba ima skoro najmanje kosti pa se lako čisti, a
može se frigati ili pripremati „na lešo“ te paše uz svako povrće.
Trenutno je sezona plavice, no ove godine ima je manje u
odnosu na prije nekoliko godina. „Promjene su i na zraku među ljudima, tako da
promjena ima i u moru među ribama“, zaključila je gospođa Stevelić.
Podijeli na društvenim mrežama