Riječka ribarnica

Prodavačica Ribarskog obrta „Trilja“ kaže kako su Riječani
često kupuju ribu, i to više plavu. U plavu ribu spadaju tuna, losos, srdela,
inćun, papalina, skuša, šarun i druge stanovnice morskih dubina. Osim što je
plava riba jeftinija, zdravija je za kosti jer obiluje masnim kiselinama
omega-3, izvor je bjelančevina i vitamina te minerala kalcija, željeza, cinka i
kalija. Prodavačica Anka Matešić dodala je kako su za kosti posebno zdravi
hrskavičari – morski pas, mačka, raža i golub. Bijela riba ima nizak udio masti
te je skuplja.  

Na riječkoj ribarnici ovih se dana ne mogu naći domaće
lignje jer, kako kaže gospođa Anka Matešić, sezona liganja traje od rujna u
siječnja. Naravno, riječ je o jadranskim lignjama, a na one uvozne ipak se može
naići. Tako, primjerice, Ribarnica „Mareta“ prodaje talijanske lignje po cijeni
od 120 kuna po kili. 

Iako ponuda liganja nije velika, lignjuna ima dosta, a
njihova je prosječna cijena 30 kuna po kili. Iako su lignje i lignjuni slični
izgledom, lako ih se može razlikovati po jednoj stvari – peraji. Naime, lignjun
ima kraću glavnu peraju, dok se glavna peraja lignje proteže skoro po cijeloj
dužini ovog glavonošca.

Na riječkoj ribarnici mogu se vidjeti i mrkači i hobotnice,
a kako kažu iskusne prodavačice, mrkači (muzgavce) su najbolji na salatu, dok
je hobotnicu najbolje pripremati pod pekom.

Govoreći o cijeni po kilogramu ribe, dagnje se mogu naći u
prosjeku za 25 kuna, cipli i srdele za 30 kuna, mrkači 40 kuna, skuše 60 kuna,
oslići 70 kuna, kozice 80 kuna, a morski pas i hobotnica koštaju 100 kuna.
Nadalje, orade iz uzgoja stoje oko 80 kuna, dok se cijena onih „divljih“ kreće
od 180 do 200 kuna. Cijena škampa kreće se od 240 do 300 kuna.

Prodavačica Obrta za ribarstvo i trgovinu „Eol“ Marijana
Stevelić kaže kako je ovdje svaki radni dan drugačiji. „Krajem tjedna na
menijima obično bude riba tako da petkom bude veća gužva“, poručila je gospođa
Stevelić i potvrdila kako naši sugrađani više kupuju plavu ribu, dok se od
bijelih riba često traži oslić. Mnogi kažu kako je ovo „riba za bolesnike“ i
djecu, no istina je kako ova riba ima skoro najmanje kosti pa se lako čisti, a
može se frigati ili pripremati „na lešo“ te paše uz svako povrće.

Trenutno je sezona plavice, no ove godine ima je manje u
odnosu na prije nekoliko godina. „Promjene su i na zraku među ljudima, tako da
promjena ima i u moru među ribama“, zaključila je gospođa Stevelić. 

Kalendar događanja

Promocija
  • 05.11.
  • (18:00)

Hrvatski zvukopis – predstavljanje mobilne aplikacije u Gradskoj knjižnici Rijeka

Promocija će se sastojati od čitanja priča i razgovora s autoricom projekta Jelenom Remetin, riječkim piscima Zoranom Žmirićem, Enverom Krivcem, Dunjom Matić i glumicom Jelenom Miholjević...

Detaljnije

Izložba
  • 07.11. – 28.11.
  • (19:00)

Međunarodna izložba “Snađi se druže”

Grupna izložba neliko umjetničkih kolektiva u sklopu 19. izdanja manifestacije "Moje, tvoje, naše" u organizaciji udruge Drugo more...

Detaljnije

Izložba
  • 08.11. – 22.11.
  • (19:00)

Izložba “Teorija i praksa: Proces” studenata Akademije primijenjenih umjetnosti

U petak 8. studenog u 19 sati riječkoj galeriji Kortil otvara se peto izdanje izložbe projekta Teorija i praksa čija je ovogodišnja tema proces....

Detaljnije

Koncert
  • 09.11.
  • (21:00)

One Possible Option u Klubu Palach

Rijeka je jedna od prvih stanica na kojoj će ovaj riječki alter rock bend predstaviti novi album u cijelosti, uključujući i novi singl "ETER"...

Detaljnije

Koncert
  • 09.11.
  • (21:00)

ŽEN promovira novi album “Ciklus” u The Beertiji

Nakon sedam godina od posljednjeg studijskog izdanja, ŽEN donose osvježeni zvuk i novu postavu, a poseban dodatak večeri bit će nastup talentirane NAENTU....

Detaljnije

Radionica
  • 09.11. – 10.11.
  • (00:00)

Radio Benčić – medijska radionica za mlade 

Program Gradske knjižnice Rijeka u suradnji s udrugom Kultura svima svugdje sprema se za novu radionicu Radija Benčić u sklopu aktivnosti American Cornera Rijeka...

Detaljnije