Celijakija je bolest doživotne nepodnošljivosti
proteina po imenu gluten koji se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi, a
na njega reagiraju osobe koje imaju genetsku predispoziciju. Iako se u
posljednje vrijeme češće govori o ovoj bolesti, građani su nedovoljno
informirani o ovoj bolesti i kako se nositi s njome, a čak 90% ljudi
koji boluju od celijakije ne zna da su bolesni.
Marina
Milinović iz riječke Udruge oboljelih od celijakije RICO kazala je kako
su oboljeli prošli dugi put do današnjeg dana kada konačno bezglutenske
proizvode mogu kupiti u trgovinama, te kada im je žig Nastavnog zavoda
za javno zdravstvo PGŽ-a omogućio da na sigurno raspoznaju bezglutensku
hranu.
“Želimo da nas svi prepoznaju i da shvate da je hrana naš lijek,” kazala je Milinović.
Kako je kazala Milinović, Rijeka je jedini grad u
Hrvatskoj koji ima vrtić s bezglutenskom kuhinjom, iako bi, vodeći se
podacima o porastu oboljelih od ove bolesti, takvih vrtića na razini
jednoga većeg grada trebalo biti minimalno tri. Također, upravo je
pekara Krosana iz Opatije prvi hrvatski proizvođač bezglutenskih
pekarskih proizvoda, a u svojoj dnevnoj svježoj ponudi nude kruh i
peciva, torte i kolače, slatke i slane kekse, a odnedavno i smrznute
proizvode. Svi njihovi proizvodi analizirani su i potvrđeni od strane
Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.
Skupu su prisustvovale
Suzana Janković i Vedrana Jurčević Podobnik iz Nastavnog zavoda za
javno zdravstvo PGŽ te vlasnica pekare Krosana Opatija Blaženka
Matijević.
Podršku svim oboljelim i njihovim nastojanjima da
si omoguće siguran život s ovom bolešću daju i Grad Rijeka te
Primorsko-goranska županija, koju su u njihovom ime izrazile pročelnica
Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Ankica Pehat te Đulija
Malatestinić iz Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ-a.
Skup je organizirao Nastavni zavod za javno
zdravstvo Primorsko-goranske županije u suradnji s riječkom Udrugom
oboljelih od celijakije RICO i tvrtkom Kroasana Opatija.
Proteklog
tjedna Udruga oboljelih od celijakije organizirala je svečanu
prezentaciju drugog naslova edukativnog serijala na temu celijakije i
bezglutenske prehrane “Lana tinejdžerica – odrastanje bez glutena”,
autorice Marine Milinović. Slikovnica prilagođena predškolskom i
školskom uzrastu na zanimljiv i zabavan način prikazuje kako se
prilagoditi životu bez glutena. Knjiga je izdana pod pokroviteljstvom
Grada Rijeke i Zaklade “Hrvatska za djecu”.
Prije godinu dana
Udruga je izdala prvu hrvatsku slikovnicu o celijakiji “Bez glutena,
molim!” iste autorice, a ove godine Udruga je pokrenula i edukativni
program u vrtićima i školama.
Podijeli na društvenim mrežama