Kava

Oni su, naime, tražeći poveznice o tome zašto su neki ljudi ovisniji o kofeinu istražili genetske varijacije u više od 40 tisuća pojedinaca. Pronašli su dva niza DNK povezana s konzumacijom čaja, kave, čokolade, gaziranih pića i ostalih izvora kofeina. Ta dva niza sadrže dva gena koja se povezuju s načinom na koji tijelo procesuira kofein. Prvi, CYP1A2, i ranije je bio poznat kao gen koji sudjeluje u razgradnji kofeina. Drugi, AHR, pomaže regulaciji prvog.

Znanstvenici su utvrdili da ljudi koji nose tzv. varijaciju “visoke potrošnje” bilo kojeg od ta dva gena piju više kave od onih koji imaju varijantu “niske potrošnje”. Odnosno, ovi prvi u prosjeku konzumiraju 40 miligrama kofeina na dan više od drugih.

Autor istraživanja je Neil Caporaso i njegov tim iz američkog nacionalnog instituta za rak u Bethesdi, u Marylandu, a rezultati su objavljeni u časopisu PLos Genetics.

“Ovo je, zapravo, nevjerojatna priča”, rekao je Caporaso. “Ljudi to ne očekuju, ali genetika ima veliku ulogu u ponašanju, uključujući, kako vidimo, i koliko kofeina pijemo”, dodao je.

“Znali smo već desetljećima da je CYP1A2 odgovoran za metabolizaciju kofeina, ali sada smo koristeći se novom tehnologijom prvi put pokazali da je taj gen odgovoran za naslijeđene razlike u načinu i količini ispijene kave među ljudima”, rekao je Caporaso.

Kofein je najpopularniji stimulans u svijetu, 90 posto populacije ga koristi u ovom ili onom obliku.

Oznake