Blitva,
balancane, paprike, kelj, kupus i poriluk – sve po 8 kuna, mahune i
poriluk po 12, cikla, mrkva, špinat i koraba po 10, a pomidor po 15 kn.
Šljive
i mandarine su po 5 kuna, nar-šipak 12, grožđe 14, banane 8, limuni od
16do 20, kivi 12, jabuke 6. Maruni su od 20 do 24 kn, suhe smokve 30,
novi orasi 50, a buče po 15 kuna.
Na ribarnici zbog lošeg vremena
ribe nije bilo proteklih pet dana. Vidjeli smo srdele od 20 do 24 kune,
inćuni po 30, uvozna talijanska i kalifornijska pastrva po 40, patarače
od 60 do 120, gavunići po 80, očišćena žaba 200, raža 100, cipli 30,
arbunići po 20 kuna. Lignje su od 60 do 120, a hobotnica i sipa po 70
kuna.
Recept none Ive
Sastojci (otprilike – kako to već ide s receptima naših nona): 500 grama lignji, 60 grama maslinovog ulja, 200 grama svježe rajčice, luk, češnjak, sol, papar i peperoncino, crne masline
Svježe
lignje očistimo i narežemo na kolutiće. U tavi na maslinovom
ulju prodinstamo češnjak i kapulu. Bacimo narezane lignje u tavu, i kad
se počnu pirjati dodamo malo vode i soli. Rajčicu narežemo na sitne
kockice i kada se lignje malo smekšaju bacimo ih u tavu. Sve skupa
pirjamo na srednjoj vatri dok se lignje ne smekšaju. Na kraju
dodamo papar i peperoncino.Kada su lignje gotove, posipamo ih sitno
narezanim crnim maslinama.
U međuvremenu skuhati penne al dente (savjetujem
tu vrstu pašte jer je šuplja pa taj „šug” od lignji popuni sve rupice).
Skuhanu paštu ubaciti u tavu s lignjama i sve to zajedno kratko
„prodinstati”. I to je to! Naravno, uz čašicu dobre malvazije imate
jednostavan, ali poseban obrok!
Izvor: Radio Rijeka
Podijeli na društvenim mrežama