Proljetno buđenje Ri gastra uz šparoge

Nakon kratkog zimskog odmora i dolaskom
proljeća kreće nova Ri gastro sezona. A namirnica koja je zbog svojih
detoksikacijskih svojstava najbolja za nove početke svakako je šparoga. Domaćin
predstavljanja Tjedna šparoga ovoga je puta bio Bistro La Rose, a riječke
gastro dane najavili su Ines Boban Štiglić, voditeljica razvoja
proizvoda Turističke zajednice grada Rijeke, Suzana Jovičić iz Bistroa
La Rose, Dalibor Horvat, predsjednik Humanitarne udruge „Riječko srce“ i
Miroslav Palinkaš, tajnik Udruge vinara Žlahtina.

Kraljevsko povrće, riznica zdravlja, hrana,
lijek i afrodizijak… epiteti su kojima obožavatelji širom svijeta opisuju
svoju opčinjenost šparogama, a od pamtivijeka je smatraju simbolom buđenja
života i prirode. Šparoga (lat. Asparagus) ubraja se u najstarije samonikle
kulture Mediterana, o čijoj ljekovitosti postoje tisućljetni zapisi. Manifestacija
Ri gastro posvetit će se šparogi od 19. do 26. travnja, razdoblje u kojem
će ugostitelji Rijeke i okolice nuditi maštovite, fine, ali i cijenom
pristupačne delicije.

Osim
svog hedonističkog karaktera, Ri gastro dani imaju i svoju humanitarnu stranu –
u srijedu 19. travnja od 18.30 do 20 sati održat će se humanitarna Gourmet
priča na kojoj će ugostitelji predstaviti dio svoje ponude na temu šparoga,
a zalogaji će se prodavati po cijeni od 10 kn. Okupljene će kroz program voditi
Lena Stojiljković, a u glazbenom dijelu će nastupiti Melanija Acoustic Trio.
Sav prihod od prodaje delicija namijenjen je akciji Humanitarne udruge „Riječko
srce“ za odjel onkologije i hematologije Dječje bolnice Kantrida. Gourmet priča
je u potpunosti poklon riječkih ugostitelja koji doniraju svoje gastro
kreacije, a oni ugostitelji koji neće biti u mogućnosti sudjelovati u ovoj
lijepoj priči pred Zajcom, sredstva će uplatiti direktno na račun udruge
„Riječko srce“. Nakon Gourmet priče, u 20 sati, slijedi koncert „Gloria“ u
izvedbi orkestra, zbora i solista Opere HNK Ivan pl. Zajca

U
Ri gastro – Tjednu šparoga sudjeluju: Bar Bar, Restoran Aerosteak, Bistro
restoran Kostrenka, Bistro pizzeria Maslina na Zelenom trgu, Bistro Placa 51,
Bistro La Rose, Konoba Blato, Belgian Beer Café – Brasserie As, Restoran hotela
Continental, Konoba Feral, Restoran Gardens, Restoran Porto Grillo, À la carte
Restaurant Kamov, Konoba Na kantunu, Restoran Mladenka, Konoba Nebuloza,
Restoran konoba Municipium, Restoran Botel Marina, Restoran Morčić, Restoran
Ronjgi, Konoba Tarsa te Udruga vinara Žlahtina (Vinarija Pavlomir, PZ Vrbnik,
Vinarija Katunar, Vinarija Šipun, Vinarija Nada, Vinarija Toljanić).

Odaberite svoje omiljeno mjesto (ili njih
više) gdje ćete uživati u šparogama i – u slast!

Meniji
ugostitelja koji  sudjeluju  u Ri gastro – Tjednu šparoga dostupni su
na stranici rigastro.visitRijeka.hr.