Nakon
niza uspješno provedenih izdanja Ri gastra, riječki dani gastronomije i ove
godine nastavljaju po uspješnom receptu. U restoranu Molo longo, najavljena je gastro manifestacija “Tjedan
šparoga“ koja će se održati od 7. do 14. travnja. Manifestaciju su najavili direktor
Turističke zajednice grada Rijeke, Petar
Škarpa, koordinatorica projekta Ri gastro, Tatjana Babić Tomić, direktorica Grand hotela Bonavia, Marina Rogović i vlasnica
restorana La Rose, Lea Milardović.
Cilj
projekta Ri gastro je približiti turistima, građanima Rijeke i okolice Rijeku i
Kvarner s gastronomske strane. Turistička zajednica grada Rijeke u suradnji s
riječkim ugostiteljima četiri puta godišnje organizira gastronomske
manifestacije s ciljem očuvanja tradicije prehrane naših starih i njenim
vraćanjem na jelovnike domaćinstava i restorana – u travnju „Tjedan šparoga“, u
lipnju „Srdela je IN“ i „Tjedan trešanja“, u rujnu su u ponudi specijaliteti od
lignji i smokava, a u prosincu jela od bakalara i čokolade.
Šparoge
su biljke bogate vitaminima i mineralima. Smatraju se simbolom buđenja života i
prirode. U našem kraju divlja šparoga raste kao samonikla biljka koja se bere
od ožujka do lipnja, sprema se na razne načine i izuzetno je popularna u
mediteranskoj kuhinji.
Različite
delicije na temu ove namirnice bit će po povoljnim cijenama u ponudi u restoranima,
konobama i bistroima Rijeke i okolice. U „Tjednu šparoga“ sudjeluju: Konoba Blato 1902,
Trattoria Riva’s, Restoran Molo longo, Konoba Feral, Restoran Spagho, Restoran
Aerosteak, Fine Dining Restaurant Kamov (Grand hotel Bonavia), Restoran hotela Continental,Stancija
Kovačići, Konoba Nebuloza, Bistro Conca d’oro, Bistro La Rose, Konoba Na
kantunu, Kuća istarskog pršuta, Bar Bar, Restoran konoba Municipium, Restoran
Botel Marina i Belgian Beer Café – Brasserie As.
Osim
za fine recepte, šparoge će biti inspiracija i dvjema radionicama – gastro
radionica u Stanciji Kovačići u utorak, 7. travnja, s početkom u 10 sati, te „reKREATIVCI“
– radionica za mlade u Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka.
U
petak 10. travnja, održat će se humanitarni Gastro Cooking Show. Svi koji se
toga dana zateknu na Korzu moći će probati dio specijaliteta od šparoga i na
taj način pomoći Socijalnoj samoposluzi kojoj idu prihodi od prodaje jela. Ove
godine u Gastro Cooking Show-u sudjelovat će i učenici Ugostiteljske škole iz
Opatije.
Sve informacije o „Tjednu šparoga“, kao i ponudu
restorana koji sudjeluju u gastro manifestaciji moguće je naći na službenim
stranicama Turističke zajednice grada Rijeke.
Prilozi:
Meni – Tjedan šparoga (PDF)
Podijeli na društvenim mrežama