Svaka
nova epizoda Ri gastra predstavlja se u prostorima jednog od ugostitelja koji
sudjeluju u manifestaciji, pa je tako ovaj put domaćin bio Restoran konoba
Municipium, koji je predstavljanje popratio i zalogajima na temu dvije
namirnice koje će se naći na svim menijima u  sljedećih tjedan dana.

Manifestaciju
Srdela je IN / Tjedan trešanja najavili su Tatjana Babić Tomić, koordinatorica
projekta Ri gastro, Ines Boban – Štiglić, voditeljica razvoja proizvoda
Turističke zajednice grada Rijeke, Danko Borovina iz restorana konobe
Municipium, Ana Fabijan iz bistro slastičarne Cukerin i Dalibor Maletić,
direktor hrane i pića iz Jadran hotela d.d. Rijeka.

Ugostitelji
Rijeke i okolice na svoje će menije, po promotivnim cijenama, staviti posebne
delicije na temu ove dvije namirnice, a sve sa željom upoznavanja
i očuvanja tradicije mediteranske prehrane. Humanitarni Gastro Cooking
Show 2. lipnja
će na Korzo donijeti dio ugostiteljske ponude i, uz
ispunjavanje svoje humanitarne misije, namamiti pokojeg prolaznika da u
konobama i restoranima (još) bolje upozna srdelice i slastice od trešanja. I
ovaj se put showu pridružuju polaznici Ugostiteljske škole Opatija s
prezentacijom soljenja srdela. Sav prihod od prodaje zalogaja koji će se
prodavati po 10,00 kn namijenjen je Socijalnoj samoposluzi.

Za
edukativni dio Ri gastra ovaj put se brinu Stancija Kovačići s gastro
radionicom i Cukerin s radionicom slastica za najmlađe, a tu je i Gradska
knjižnica Rijeka koja organizira obiteljsku pričaonicu za djecu.

U
sklopu manifestacije Srdela je IN / Tjedan trešanja 3. lipnja u Best Western
Hotelu Jadran također  će se održati i edukacija konobara i kuhara hotela
Jadran d.d. Rijeka. Kao predavač najavljen je Darko Baretić, eno-gastro
znalac, bloger i suradnik  Turističke zajednice Primorsko-goranske
županije na projektima Kvarner Gourmet te Kvarner Food. Teme predavanje će
biti: tehnike kušanja i opis bijelog vina i pjenušca, posluživanje bijelog
vina, hrvatski zakon o vinima, tehnike kušanja i opis crvenog vina, vinske
podregije Hrvatske i najznačajnije sorte, vinski bonton i pravila kod
posluživanja vina i gostiju.

U
Ri gastro – Srdela je IN / Tjednu trešanja sudjeluju: Konoba Blato 1902,
Restoran Molo longo, Konoba Feral, Restoran Spagho, Restoran Aerosteak, Fine
Dining Restaurant Kamov (Grand hotel Bonavia), Restoran hotela Continental,
Stancija Kovačići, Konoba Nebuloza, Bistro Conca d’oro, Bistro La Rose, Kuća
istarskog pršuta, Restoran konoba Municipium, Restoran Botel Marina, Restoran
Porto Grillo, Bar Bar, Dolce Bolero, Bistro slastičarna Cukerin.

Ri gastro dani događaju se u četiri termina
tijekom godine, s četiri sezonske gastro-teme, a sve s ciljem očuvanja
tradicije prehrane naših starih i njenim vraćanjem na jelovnike domaćinstava i
restorana. Organizaciju potpisuju Turistička zajednica grada Rijeke uz potporu
Grada Rijeke, u suradnji s ugostiteljima Rijeke i okolice. 

 

 

Program

2.6.    Gastro Cooking Show, Korzo, u
10.30 sati

Najbolji riječki
chefovi spravljaju delicije od srdelica i trešanja, a Ugostiteljska škola
Opatija prezentira soljenje srdela

1 zalogaj = 10,00
kn – sav prihod od  prodaje namijenjen je korisnicima Socijalne
samoposluge

 

2.6.    Gastro radionica, Stancija Kovačići,
u 18 sati

Cijena: 200 kn –
uključuje stručno vođenje, namirnice, pribor i degustaciju

Prijave na 091 592
7678 do 1.6.

 

7.6.    Radionica slastica, Bistro
slastičarna Cukerin, u 11 sati

Besplatna radionica
slastica namijenjena najmlađima

Prijave na 098 713
554 do 6.6.

 

9.6.    Obiteljska pričaonica za najmlađe, GKR – Dječji
odjel Stribor, u 10.30 sati

Meniji
ugostitelja u sklopu Ri gastro – Srdela je IN / Tjedan trešanja bit će dostupni
na ww.visitRijeka.hr od 2. lipnja.