Treće ovogodišnje izdanje posvećeno je lignjama i
smokvama kao glavnom temom. Tijekom ovog gastro tjedna niz će ugostitelja, po
popularnim cijenama, u svojim restoranima i konobama pripremati razna jela od
ove dvije namirnice.
Nakon prvog, vrlo atraktivnog humanitarnog Gastro Cooking Showa održanog
ovog ljeta, najavljen je i jesenji uz sudjelovanje još većeg broja ugostitelja
koji će pokazati svoje vještine u spravljanju jela na temu liganja i smokava.
Stancija Kovačići održat će gastro radionicu, sprema se stručno predavanje o
vrijednostima smokve, Vintage bar je osmislio posebni koktel samo za ovu
priliku, a najmlađe očekuje prigodna pričaonica i likovna radionica u Striboru
te slikarska i gastro radionica slastica Dolce Bolera. Prijave na radionice su
obavezne zbog ograničenog broja sudionika.
U RI gastro – Tjednu
lignji i smokava sudjeluju: Fine Dining Restaurant Kamov (Grand hotel
Bonavia), Restoran Hotela Continental, Bistro La Rose, Konoba Blato 1902.,
Konoba Nebuloza, Kuća istarskog pršuta, Stancija
Kovačići, Konoba Na kantunu, Konoba Borik, Restoran konoba Municipium, Restoran
Aerosteak, Dolce Bolero, Bistro Kalorija, Restoran Molo longo i Vintage bar.
PROGRAM
23.9. Gastro Cooking Show,
Korzo, u 10.30 sati
Sudjeluju:
Konoba Nebuloza – tartar od jadranskih lignji / brudet od
liganja s mladim grahom
Restoran Molo longo – domaći kraf nadjeven skutom u
umaku od škampi i smokve / domaća lignja na padelu na podlozi od aromatizirane
palente
Fine Dining Restaurant Kamov – domaći njoki u
brodetu od liganja / crostata od smokava / jadranske lignje punjene s pršutom i
smokvama / aromatizirana palenta / panna cotta od smokve
Restoran Hotela Continental – šugo od lignji s
mediteranskim njokima / punjene lignje s crvenim radićem / smokve u sirupu od
prošeka
Restoran Aerosteak – medaljoni svinjskog ombola s
umakom od smokve / roastbeef na rukoli s marmeladom od smokve / kolač od smokve
sa svježom skutom na čokoladnom biskvitu
Konoba Blato 1902. – pržene i pohane lignje s pomfrijem
/ polpetice od liganja / razni sitni kolači od smokava
Dolce Bolero – torta s mascarponeom i suhim smokvama
Konoba Na kantunu – jadranske lignje punjene
vrganjima i frigane u tavi na maslinovom ulju
Stancija Kovačići – tatarski od jadranskih liganja s
emulzijom od cikle i emulzijom od dinje
Ugostiteljska škola Opatija – hladne delicije
*sav
prihod od prodaje jela donirat će se Socijalnoj samposluzi
23.9. Gastro radionica,
Stancija Kovačići, u 18 sati
Kuhat će se juha od
bundeve, spravljati njoke sa smokvom, balancanom i vrganjima, naučiti kako se
radi ragu od teletine koji izvrsno paše s domaćim njokima te pravi domaći kruh.
Cijena radionice
250,00 kn po osobi (broj polaznika ograničen, maksimalno 10 osoba). Prijave i
informacije na stancija.kovacici@gmail.com ili brojeve 272 106 i 091 592 7678.
24.9. Slikarska radionica za djecu
Melite Sorole uz degustaciju slastica Dolce Bolera,
Trsatski kaštel, u 17 sati
prijave
na 091 2251 973
24.9. Smokva kraljica Kvarnera i gastro stola, stručno predavanje o vrijednostima smokve i
degustacija,
Trsatski kaštel, u 17 sati
predavačica:
nutricionistica i fitoterapeut Nedjeljka Jurin
25.9. Promocija koktela sa smokvom kreiranog
posebno za Ri gastro, Vintage bar, Trsatski kaštel, u 18 sati
26.9. Kako je smokva pokorila neprijatelja: prema legendi iz knjige „Priče o
smokvi“ Katje Matković Mikuličić, likovna radionica / pričaonica za djecu od 9
do 12 godina, Dječji odjel
Stribor GKR, u 18 sati
voditelj: Ivo Matošić, prijave u
Dječjem odjelu Stribor GKR
27.9. Dječja gastro radionica slastica, Kavana Dolce
Bolero Cont, u 17 sati
prijave
na 099 474 1337
MENU
FINE DINING RESTAURANT KAMOV
Grand hotel Bonavia, Dolac 4, tel. 357 100
Menu 70,00 kn
Domaći
njoki u brodetu od liganja
Crostata od smokava
Malvazija Laguna ili
Cabernet Sauvignon Laguna 0,1 lit
Menu 100,00 kn
Cocktail od liganja
Jadranske lignje
punjene s pršutom i smokvama
Aromatizirana
palenta
Panna cotta od smokve
Malvazija Laguna ili
Cabernet Sauvignon Laguna 0,1 lit
RESTORAN HOTELA CONTINENTAL
Šet. A. K. Miošića 1, tel. 372 008
Menu 38,00 kn
Frigane lignje
Krumpir salata
Pita od smokava
Menu 90,00 kn
Marinirani inćuni na
podlošku od rige
Mediteranski njoki sa
šugom od liganja
Sezonska salata
Semifreddo od smokava
Menu 160,00 kn
Riblja juha
Krčke šurlice sa šugom
od liganja
Punjene kvarnerske
lignje s kozicama i suhim smokvama
Palenta s
mediteranskim travama
Smokva u sirupu od
prošeka
BISTRO LA ROSE
Andrije Medulića 8, tel. 315 504
Menu 71,00 kn
Salata od liganja s bobom i slanutkom
Brodet od liganja s palentom
Smokve u prošeku s ružmarinom
Menu 90,00 kn
Salata od liganja s bobom i slanutkom
Punjene lignje s mozzarellom i pršutom
Panna cotta sa svježim smokvama
Rižoto od liganja 45,00 nn
KONOBA BLATO 1902.
Titov trg 8c, tel. 336 970
Pržene lignje i prilog
(blitva, krumpir salata, pomfrit i sl.) 35,00
kn
Brudet od lignji s
palentom 35,00
kn
Rižot od liganja,
salata i kolač od smokava 40,00 kn
Lignje na žaru, prilog
i kolač od smokava 50,00 kn
Ražnjići od lignji i
povrća i kolač od smokava 50,00
kn Brudet od lignji i miješane ribe s palentom i kolač od smokava 50,00
kn
Lignje punjene s
krakovima i rižom, prilog i kolač od smokava 60,00 kn
Lignje punjene sirom,
prilog i kolač od smokava 65,00
kn
Lignje punjene pršutom
i sirom, prilog i kolač od smokava 70,00 kn
Lignje punjene
kozicama, prilog i kolač od smokava 75,00
kn
Jadranske lignje na žaru,
prilog i kolač od smokava 90,00
kn
Jadranske lignje i
razno povrće pečeno u rolu, salata i
kolač od smokava 100,00 kn
Jadranske lignje
punjene kozicama, prilog i kolač od smokava 120,00 kn
Razni kolači od
smokava / kom 10,00 kn
Sitni kolači od
smokava / kg 100,00
kn
KONOBA NEBULOZA
Titov
trg 2b, tel. 374 501
Menu 180,00 kn
Tartar od jadranskih liganja
Punjene jadranske lignje sa kozicama i tikvicama, krumpir salata s divljim
biljem
Semifreddo od lavande sa suhim smokvama u vinu i medu
KUĆA ISTARSKOG PRŠUTA
Riva Boduli 3, tel. 211 129
Ručno
rezani istarski pršut sa svježim smokvama i čipsom
od paškog
sira 55,00
kn
Ledena torta od smokava i skute 20,00
kn
KONOBA NA KANTUNU
Demetrova 2, tel. 313 271
Menu 105,00 kn
Krem juha
od vrganja 20,00 kn
Frigane
lignje u tavi na maslinovom ulju sa zapečenim
mladim
krumpirom, mahunama i cherry pomidorima 70,00 kn
Svježa
smokva u sladoledu od vanilije sa grančicom
ribizle i
medom 15,00
kn
KONOBA BORIK
Šetalište 13. divizije 86, tel. 458 526
Menu 60,00 kn
Jadranske lignje u crnilu od sipe, na
kremi od krumpira i čaša vina
ili
Lignje punjene blitvom i ricottom i čaša
vina
RESTORAN KONOBA MUNICIPIUM
Trg Riječke rezolucije 5, tel. 321 000
Marinada od liganja
Brodet od liganja s palentom
Pita od smokava
Čaša malvazije Cattunar
RESTORAN AEROSTEAK
Soboli 35, Čavli, tel. 250 193
Menu 120,00-180,00
kn
Medaljoni od svinjskog ombola s umakom
od smokve
Roastbeef na rukoli s marmeladom od
smokve
Kolač od smokve sa svježom skutom na
čokoladnom biskvitu
Juneći beefsteak u umaku od smokve uz
prilog palentu kompiricu
DOLCE BOLERO
Bazarigov prolaz 2, tel. 371 350
Smokvenjak (sušene smokve s domaćom
rakijom i orahom)
Torta od mascarponea i suhih mokvi
Pita sa smokvama, orasima i
grožđicama
Crostata s mascarponeom, bademom i
karameliziranim smokvama
RESTORAN MOLO LONGO
Riječki lukobran, tel. 301 917
Salata od hobotnice, kozica i kapara, Carpaccio od
jadranske lignje i tune na crnom kruhu
Krem juha od grdobine i vongola
Domaće šurlice u umaku od škampi, vrganja i pjenušca
Jadranske lignje “Molo longo”
Crne palačinke nadjevene šumskim voćem, lagani umak od vanilije i flambirana
smokva
BISTRO KALORIJA
Joakima Rakovca 2a, tel. 219 183
Morska pizza s podlogom od rajčice i mozzarele i crnim
umakom od sipa, nasjeckanim dalmatinskim bobom, prekriveno karpaciom od
hobotnice, pečeno pod pekom u krušnoj peći
Torta od kozjeg sira i smokava
STANCIJA KOVAČIĆI
Rukavac 51, Matulji, tel. 272 106
Menu
160,00 kn
Domaća pašteta od
jetrice s marmeladom od luka
Domaći njoki punjeni
smokvom, balancanom i vrganjima u umaku od telećeg ragua
Teleći file u umaku od
prošeka i domaće marmelade sa smokvama
Desert
VINTAGE BAR
Trsatski
kaštel, Petra Zrinskog b.b, tel. 091 33 22 232
Koktel sa smokvom
(kreiran posebno za Ri gastro)
Podijeli na društvenim mrežama