Treće ovogodišnje izdanje posvećeno je lignjama i
smokvama kao glavnom temom. Tijekom ovog gastro tjedna niz će ugostitelja, po
popularnim cijenama, u svojim restoranima i konobama pripremati razna jela od
ove dvije namirnice.

Nakon prvog, vrlo atraktivnog humanitarnog Gastro Cooking Showa održanog
ovog ljeta, najavljen je i jesenji uz sudjelovanje još većeg broja ugostitelja
koji će pokazati svoje vještine u spravljanju jela na temu liganja i smokava.
Stancija Kovačići održat će gastro radionicu, sprema se stručno predavanje o
vrijednostima smokve, Vintage bar je osmislio posebni koktel samo za ovu
priliku, a najmlađe očekuje prigodna pričaonica i likovna radionica u Striboru
te slikarska i gastro radionica slastica Dolce Bolera. Prijave na radionice su
obavezne zbog ograničenog broja sudionika.

U RI gastro – Tjednu
lignji i smokava sudjeluju: Fine Dining Restaurant Kamov (Grand hotel
Bonavia), Restoran Hotela Continental, Bistro La Rose, Konoba Blato 1902.,
Konoba Nebuloza, Kuća istarskog pršuta,  Stancija
Kovačići, Konoba Na kantunu, Konoba Borik, Restoran konoba Municipium, Restoran
Aerosteak, Dolce Bolero, Bistro Kalorija, Restoran Molo longo i Vintage bar.

 

 PROGRAM

 

 

23.9. Gastro Cooking Show,
Korzo, u 10.30 sati

Sudjeluju:

Konoba Nebuloza – tartar od jadranskih lignji / brudet od
liganja s mladim grahom

Restoran Molo longo – domaći kraf nadjeven skutom u
umaku od škampi i smokve / domaća lignja na padelu na podlozi od aromatizirane
palente

Fine Dining Restaurant Kamov – domaći njoki u
brodetu od liganja / crostata od smokava / jadranske lignje punjene s pršutom i
smokvama / aromatizirana palenta / panna cotta od smokve

Restoran Hotela Continental – šugo od lignji s
mediteranskim njokima / punjene lignje s crvenim radićem / smokve u sirupu od
prošeka

Restoran Aerosteak – medaljoni svinjskog ombola s
umakom od smokve / roastbeef na rukoli s marmeladom od smokve / kolač od smokve
sa svježom skutom na čokoladnom biskvitu

Konoba Blato 1902. – pržene i pohane lignje s pomfrijem
/ polpetice od liganja / razni sitni kolači od smokava

Dolce Bolero – torta s mascarponeom i suhim smokvama

Konoba Na kantunu – jadranske lignje punjene
vrganjima i frigane u tavi na maslinovom ulju

Stancija Kovačići – tatarski od jadranskih liganja s
emulzijom od cikle i emulzijom od dinje

Ugostiteljska škola Opatija – hladne delicije

*sav
prihod od prodaje jela donirat će se Socijalnoj samposluzi

 

23.9. Gastro radionica,
Stancija Kovačići, u 18 sati

Kuhat će se juha od
bundeve, spravljati njoke sa smokvom, balancanom i vrganjima, naučiti kako se
radi ragu od teletine koji izvrsno paše s domaćim njokima te pravi domaći kruh.

Cijena radionice
250,00 kn po osobi (broj polaznika ograničen, maksimalno 10 osoba). Prijave i
informacije na stancija.kovacici@gmail.com ili brojeve 272 106 i 091 592 7678.                                                           

 

24.9. Slikarska radionica za djecu
Melite Sorole uz degustaciju slastica Dolce Bolera
,
Trsatski kaštel, u 17 sati

prijave
na 091 2251 973

 

24.9. Smokva kraljica Kvarnera i gastro stola, stručno predavanje o vrijednostima smokve i
degustacija
,
Trsatski kaštel, u 17 sati

predavačica:
nutricionistica i fitoterapeut Nedjeljka Jurin

 

25.9. Promocija koktela sa smokvom kreiranog
posebno za Ri gastro
, Vintage bar, Trsatski kaštel, u 18 sati

 

26.9. Kako je smokva pokorila neprijatelja: prema legendi iz knjige „Priče o
smokvi“ Katje Matković Mikuličić, likovna radionica / pričaonica za djecu od 9
do 12 godina
, Dječji odjel
Stribor GKR, u 18 sati

         voditelj: Ivo Matošić, prijave u
Dječjem odjelu Stribor GKR

27.9. Dječja gastro radionica slastica, Kavana Dolce
Bolero Cont, u 17 sati

prijave
na 099 474 1337

 

 


 

MENU

 

 

 

FINE DINING RESTAURANT KAMOV

Grand hotel Bonavia, Dolac 4, tel. 357 100

 

Menu 70,00 kn

Domaći
njoki u brodetu od liganja

Crostata od smokava

Malvazija Laguna ili
Cabernet Sauvignon Laguna 0,1 lit

 

Menu 100,00 kn

Cocktail od liganja

Jadranske lignje
punjene s pršutom i smokvama

Aromatizirana
palenta

Panna cotta od smokve

Malvazija Laguna ili
Cabernet Sauvignon Laguna 0,1 lit

 

 

 

RESTORAN HOTELA CONTINENTAL

Šet. A. K. Miošića 1, tel. 372 008

 

Menu 38,00 kn

Frigane lignje

Krumpir salata

Pita od smokava

 

Menu 90,00 kn

Marinirani inćuni na
podlošku od rige

Mediteranski njoki sa
šugom od liganja

Sezonska salata

Semifreddo od smokava

 

Menu 160,00 kn

Riblja juha

Krčke šurlice sa šugom
od liganja

Punjene kvarnerske
lignje s kozicama i suhim smokvama

Palenta s
mediteranskim travama

Smokva u sirupu od
prošeka

 

 

 

BISTRO LA ROSE

Andrije Medulića 8, tel. 315 504

 

Menu 71,00 kn

Salata od liganja s bobom i slanutkom

Brodet od liganja s palentom

Smokve u prošeku s ružmarinom

 

Menu 90,00 kn

Salata od liganja s bobom i slanutkom

Punjene lignje s mozzarellom i pršutom

Panna cotta sa svježim smokvama

 

Rižoto od liganja 45,00 nn

 

 

 

KONOBA BLATO 1902.

Titov trg 8c, tel. 336 970

 

 

Pržene lignje i prilog
(blitva, krumpir salata, pomfrit i sl.)                  35,00
kn

Brudet od lignji s
palentom                                                              35,00
kn

Rižot od liganja,
salata i kolač od smokava                                       40,00 kn

Lignje na žaru, prilog
i kolač od smokava                                         50,00 kn

Ražnjići od lignji i
povrća i kolač od smokava                                    50,00
kn Brudet od lignji i miješane ribe s palentom i kolač od smokava                 50,00
kn

Lignje punjene s
krakovima i rižom, prilog i kolač od smokava          60,00 kn

Lignje punjene sirom,
prilog i kolač od smokava                               65,00
kn

Lignje punjene pršutom
i sirom, prilog i kolač od smokava                70,00 kn

Lignje punjene
kozicama, prilog i kolač od smokava                          75,00
kn

Jadranske lignje na žaru,
prilog i kolač od smokava                          90,00
kn

Jadranske lignje i
razno povrće pečeno u rolu, salata i

kolač od smokava                                                                            100,00 kn

Jadranske lignje
punjene kozicama, prilog i kolač od smokava          120,00 kn

Razni kolači od
smokava / kom                                                         10,00 kn

Sitni kolači od
smokava / kg                                                             100,00
kn

 

 

 

KONOBA NEBULOZA

Titov
trg 2b, tel. 374 501

 

Menu 180,00 kn

Tartar od jadranskih liganja
Punjene jadranske lignje sa kozicama i tikvicama, krumpir salata s divljim
biljem
Semifreddo od lavande sa suhim smokvama u vinu i medu

 

 

KUĆA ISTARSKOG PRŠUTA

Riva Boduli 3, tel. 211 129

 

 

Ručno
rezani istarski pršut sa svježim smokvama i čipsom

od paškog
sira                                                                                 55,00
kn 

Ledena torta od smokava i skute                                                      20,00
kn

 

 

 

 

KONOBA NA KANTUNU

Demetrova 2, tel. 313 271

 

Menu 105,00 kn

Krem juha
od vrganja                                                                      20,00 kn

Frigane
lignje u tavi na maslinovom ulju sa zapečenim

mladim
krumpirom, mahunama i cherry pomidorima                         70,00 kn

Svježa
smokva u sladoledu od vanilije  sa grančicom

ribizle i
medom                                                                                 15,00
kn  

 

 

 

KONOBA BORIK

Šetalište 13. divizije 86, tel. 458 526

 

Menu 60,00 kn

Jadranske lignje u crnilu od sipe, na
kremi od krumpira i čaša vina

ili

Lignje punjene blitvom i ricottom i čaša
vina

 

 

 

RESTORAN KONOBA MUNICIPIUM

Trg Riječke rezolucije 5, tel. 321 000

 

Marinada od liganja

Brodet od liganja s palentom

Pita od smokava
Čaša malvazije Cattunar

 

 

 

RESTORAN AEROSTEAK

Soboli 35, Čavli, tel. 250 193

 

Menu 120,00-180,00
kn

Medaljoni od svinjskog ombola s umakom
od smokve

Roastbeef na rukoli s marmeladom od
smokve

Kolač od smokve sa svježom skutom na
čokoladnom biskvitu

Juneći beefsteak u umaku od smokve uz
prilog palentu kompiricu

 

 

 

DOLCE BOLERO

Bazarigov prolaz 2, tel. 371 350

 

Smokvenjak (sušene smokve s domaćom
rakijom i orahom)

Torta od mascarponea i suhih mokvi

Pita sa smokvama, orasima i
grožđicama 

Crostata s mascarponeom, bademom i
karameliziranim smokvama

 

 

RESTORAN MOLO LONGO

Riječki lukobran, tel. 301 917

 

Salata od hobotnice, kozica i kapara, Carpaccio od
jadranske lignje i tune na crnom kruhu
Krem juha od grdobine i vongola
Domaće šurlice u umaku od škampi, vrganja i pjenušca
Jadranske lignje “Molo longo”
Crne palačinke nadjevene šumskim voćem, lagani umak od vanilije i flambirana
smokva

 

 

 

BISTRO KALORIJA

Joakima Rakovca 2a, tel. 219 183

 

Morska pizza s podlogom od rajčice i mozzarele i crnim
umakom od sipa, nasjeckanim dalmatinskim bobom, prekriveno karpaciom od
hobotnice, pečeno pod pekom u krušnoj peći

Torta od  kozjeg sira i smokava

 

 

 

STANCIJA KOVAČIĆI

Rukavac 51, Matulji, tel. 272 106

 

Menu
160,00 kn

Domaća pašteta od
jetrice s marmeladom od luka

Domaći njoki punjeni
smokvom, balancanom i vrganjima u umaku od telećeg ragua

Teleći file u umaku od
prošeka i domaće marmelade sa smokvama

Desert

 

 

 

VINTAGE BAR

Trsatski
kaštel, Petra Zrinskog b.b, tel. 091 33 22 232

 

Koktel sa smokvom
(kreiran posebno za Ri gastro)

Oznake