Srdela spada u plave ribe, ukusnog je mesa, lako
probavljiva i jako zdrava; bogata je bjelančevinama, ugljikohidratima, mastima,
vitaminima, posebice A, D i E te mineralima. Mnogi kažu kako je srdela kraljica
riba. U našim, primorskim krajevima ona se usoljava što je prava poslastica i
svojevrsni brend.
Prema preporuci, brancin i oradu, ribe cijenjenoga mesa,
najbolje je pripremiti na roštilju ili u pećnici, a može ih se i filetirati.
Govoreći o prosječnim cijenama po kili, srdela teži 20
kuna, dagnja 24 kune, šarun 25 kuna, lignjuni 30 kuna, muzgavac 40 kuna, oslić
ovisno o veličini od 40 do 70 kuna, trilja 45 kuna, list 60 kuna, iz uzgoja
manji brancin 65 kuna, a veći brancin 75 kuna, isto kao i orada, kozice 75
kuna, skuša 80 kuna, lignja 120 kuna, losos 170 kuna, a škampi ovisno o
veličini od 140 do 220 kuna.
Uz to što nudi zdravu prehranu iz srca mora, ribarnica je
i turistička atrakcija. Kako poručuje gospođa Marijana Sevelić, turisti u organiziranom
vodstvu obilaze ovaj paviljon s ribom, razgledavaju, interesiraju se za
stanovnike jadranskih morskih dubina te sve fotografiraju.
S druge strane, Riječani su već dobro upoznati s ribom i
ribljom ponudom, a u ljetnim mjesecima riba, zdrava i lagana, itekako je
tražena.
Podijeli na društvenim mrežama